Først kom burgeren – nu sker det igen med noget helt andet

Marcus Dam

1 dag siden

|

11/04/2025
Udland
Foto: Shutterstock
Det begyndte stille og roligt.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En maskine her, et kursus dér.

 Men nu begynder noget at ligne en ny bølge i madlandskabet, og det vækker minder om dengang, hvor burgeren gik fra fastfood til gourmet.


Fra butikshylder til specialhåndværk

Rundt om begynder både bagere, kokke og caféer nemlig at kaste sig over noget, der før var forbeholdt frysedisken: hjemmelavet is. 

Ikke bare som dessert, men som en egentlig signaturret. 

Det skriver Yle.

Og vi taler ikke bare om vanilje og jordbær.

Ifølge køkkenchef og isentusiast Vesa Saaristo har det hele taget fart efter corona, hvor danskerne gik fra at købe store bakker is i supermarkedet til at ville have mindre, men langt bedre kvalitet.


På madskoler, blandt andet i Oulu i Finland, undervises der nu i isproduktion på linje med brødbagning og konditorkunst. Det er ikke længere bare pynt – det er blevet en disciplin i sig selv. Og det er her, Saaristo ser lighederne til burgerens rejse:

"Det vi ser nu, er det samme som skete med burgerscenen. Først kom de store kæder, så kom nørderne, og pludselig var det gourmet. Det samme sker med is – eller gelato, som mange kalder det,” forklarer han.

Og han er ikke alene om at tro på trenden. Madskolerne melder om fyldte kurser, og ismaskiner til professionelt brug bliver revet væk. 

Selv små cateringfirmaer begynder at eksperimentere for eksempel med røget smør, tjæresmag eller syrlige bær i deres is.


Ikke bare sommer-snask

Bag udviklingen ligger ifølge underviser og fødevareekspert Sari Tuomaranta et voksende behov for specialisering, og en efterspørgsel, der stiger år for år. 

Danskerne spiser nemlig i gennemsnit 13 liter is om året. Det gør os til nogle af Europas største is-spisere:

”Når folk smager noget, der er lavet fra bunden med gode råvarer – så opdager de, hvad de har savnet. Det her er ikke bare dessert. Det er en oplevelse,” siger Tuomaranta.

Så ja.

burgeren skal måske rykke lidt til side i spotlightet. 

For noget andet, koldt og cremet, er på vej ind på scenen.



Ads by MGDK