Ægteparrets yndlingsmad gav dem kræft: Her er fejlen, du aldrig må begå

Laurids Gjelstrup

6 uger siden

|

12/01/2025
Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Denne fejl må du aldrig begå

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

To mennesker, der delte en forkærlighed for grøntsager, fik begge en alvorlig diagnose, da de hver især blev ramt af mavekræft.

I en lille landsby i Kinas Fujian-provins blev et ægtepar kendt for deres hjemmelavede pickles pludselig centrum for en opsigtsvækkende sag, der satte fokus på farerne ved usunde spisevaner.

Liu, en 64-årig kvinde, begyndte for nylig at opleve mavesmerter, og en tur til hospitalet afslørede, at hun led af mavekræft.

Kort efter fik hendes mand, 65-årige Liu, konstateret den samme sygdom under en rutinemæssig helbredsundersøgelse.

Begge havde gennem årtier gjort pickles til en fast del af deres daglige kost – et valg, der ifølge læger kan have haft fatale konsekvenser.

Det skriver Sanook

Ifølge Dr. Xia Jianwei, leder af mavekirurgisk afdeling ved Fujian Union Hospital, er forbindelsen mellem syltede fødevarer og mavekræft veldokumenteret.

Han forklarer, at syltede grøntsager indeholder høje niveauer af salt og nitrater, som ved regelmæssig indtagelse kan skade slimhinderne i maven og føre til kræft.

“Langvarigt forbrug kan skabe en kemisk reaktion i kroppen, der danner kræftfremkaldende stoffer som nitrosaminer,” uddyber han.

Opfordrer til opmærksomhed

Ægteparret er dog heldige. Begge blev diagnosticeret i de tidlige stadier af sygdommen, og efter en vellykket operation er deres prognose positiv.

Deres sag er imidlertid blevet et eksempel på, hvor vigtigt det er at være opmærksom på madlavningsmetoder og fermentering.

Eksperter understreger, at korrekt fermentering af pickles skal vare mindst tre måneder, og at nitrater og salt bør reduceres for at mindske sundhedsrisikoen.

“Jeg opfordrer folk til at være opmærksomme på deres spisevaner,” siger Dr. Xia Jianwei.

Han håber, at historien kan fungere som en påmindelse om, at traditionelle madlavningsmetoder kræver omhyggelighed for at beskytte helbredet.