Mange danskere spiser dagligt frisk frugt og grønt som en del af en sund livsstil, men det færreste tænker over, at de kan risikere at indtage usynlige bakterier og virus sammen med de ellers sunde råvarer.
Faktisk kan sygdomsfremkaldende mikroorganismer sidde på overfladen af frugt og grønt – især når de importeres fra udlandet, hvor hygiejneforholdene kan være mere usikre.
Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at man altid skyller sine frugter og grøntsager grundigt, før de skæres ud eller spises.
Når frugt dyrkes i udlandet, kan forurenet vand under vanding eller skylning føre til, at bakterier som salmonella eller virus som norovirus sætter sig på overfladen.
Dårlig håndhygiejne blandt høstarbejdere eller uhensigtsmæssige forhold under transport kan ligeledes være en kilde til smitte.
Skyl skrællen, inden den ryger i madpakken
Selvom skrællen på for eksempel appelsiner, meloner og avocadoer normalt ikke spises, kan bakterierne på ydersiden stadig overføres til frugtkødet, når man skærer igennem frugten.
Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at al frugt og grønt skylles inden brug.
Undersøgelser har vist, at korrekt skylning med koldt vand fra hanen kan fjerne op til 80% af bakterierne fra frugt og grønt.
Skylning bør ske ved at bruge rent, koldt vand, mens man gnider frugten let med hænderne for at løsne snavs og mikroorganismer.
På frugter med ru overflader som meloner eller ananas kan det være nødvendigt at bruge en ren børste. Der frarådes dog brug af sæbe, da det både kan påvirke smagen og efterlade kemiske rester på fødevarerne.
Særligt frugter med hård skræl som citrusfrugter, mango, ananas og meloner bør skylles, da de ofte har mange urenheder på overfladen. Det gælder også bananer og avocadoer, især hvis de skæres over og spises direkte fra skallen.
Selvom grundig skylning markant reducerer risikoen for bakterier, kan det ikke garantere fuldstændig fjernelse af alle mikroorganismer.
Du kan se hele Fødevarestyrelsens opslag her: