Men ikke alle mærker på den gule frugt er lige uskyldige.
Pletter du bør kende forskel på
Hvis du støder på særlige rødlige tegn indeni, bør du ikke tage nogen chancer.
Det skriver Planeta.
Bananen kan være angrebet af en skadelig svamp.
De fleste ved, at bananer bliver mørkere med tiden.
Det er en naturlig del af modningen.
Mørke prikker på skrællen og blødt frugtkød betyder typisk bare, at bananen er ved at være klar til brug – især i søde retter.
Men visse pletter skal du være særligt opmærksom på.
Det gælder især røde pletter eller røde streger i selve frugtkødet.
Ifølge eksperter kan det være tegn på svampen Nigrospora, som i sjældne tilfælde kan give problemer.
Det er ikke de klassiske skimmelsvampe, men ændringerne skyldes en slags svampeinfektion, som ikke bør ignoreres.
Svampen producerer ikke de velkendte mykotoksiner som aflatoksin, men den er stadig uønsket.
For raske mennesker er risikoen ved at spise små mængder ikke dokumenteret som farlig, men hvis du ser røde eller usædvanlige mærker i bananen, bør du kassere den.
Især hvis du har nedsat immunforsvar, kan svampen i sjældne tilfælde give infektioner.
Når bananen er for gammel
Ud over Nigrospora er der også andre tegn på, at en banan har overskredet sin sidste salgsdato.
Hvis den lugter gæret eller surt, lidt som alkohol, eller hvis frugtkødet er slimet og sort, så er det på tide at smide den ud.
Skimmel på skrællen eller stilken er også et klart faresignal, især hvis den er trængt ind i selve frugten.
Er du i tvivl?
Så skær bananen over.
Et sundt indre er lyst, blødt og dufter sødt.
Hvis du ser noget, der ikke ligner en almindelig banan, så lad være med at spise den – uanset hvor lidt madspild du vil lave.