Undersøgelse viser: Ingrediens fundet i populære drikke forbundet med hjerteanfald

Nicolai Busekist

1 dag siden

|

12/11/2024
Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Denne ingrediens kan destabilisere fedtaflejringer i arterierne og øge risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde.

Dagens topnyheder

Forskere har advaret om, at en almindelig ingrediens i mange populære drikkevarer kan øge risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde. Ifølge en ny undersøgelse kan en aminosyre, som bruges i mange energidrikke og kosttilskud, have en farlig effekt på kroppen.

Forskningen, der blev offentliggjort i tidsskriftet Journal of Exploratory Research in Pharmacology, afslørede nogle af de potentielle risici ved taurin. Selvom taurin tidligere har været forbundet med forbedret hjertehelbred, siger forskere nu, at dette muligvis ikke er tilfældet.

Tilskud med taurin bruges ofte til at regulere blodtrykket og forbedre hjertefunktion og blodfedt hos personer med hjertesygdomme. Men nu advarer forskere om, at taurin faktisk kan destabilisere aterosklerotiske plaques - en ophobning af fedtstoffer i arterierne - og dermed øge risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde i nogle tilfælde.

Dette skyldes, at hvis dele af plaques bryder løs, kan de bevæge sig til en mindre blodåre, der fører til hjertet eller hjernen. Hvis de blokerer åren, kan det føre til et hjerteanfald eller et slagtilfælde. Det skriver det britiske medie Express.

Holdet fra flere institutioner i Nanjing, Kina, fandt ud af, at selvom taurin reducerede størrelsen af plaketter i arterierne hos mus, gjorde det også disse plaketter mindre stabile og mere tilbøjelige til at briste.

Som en del af forskningen undersøgte de blodprøver fra 145 personer, herunder både raske individer og patienter med forskellige stadier af hjertesygdom. Dette afslørede, at patienter med akutte hjerteanfald havde markant højere niveauer af taurin i blodet sammenlignet med raske individer eller personer med stabile hjerteforhold.

For at undersøge dette studerede forskerne laboratoriemus, der genetisk var ændret til at udvikle aterosklerose. De skabte betingelser, der fremskyndede dannelsen af plaketter i musenes arterier, og gav dem herefter taurin i fire dage.

Selvom behandlingen med taurin reducerede størrelsen af plaketterne, mindskede den også deres stabilitet. De behandlede plaketter havde et reduceret indhold af kollagen og færre glatte muskelceller, som begge er afgørende for at holde plaketter stabile og mindre tilbøjelige til at briste.

Resultaterne afslørede også, at taurin øgede produktionen af visse enzymer, der nedbryder kollagen i blodkarvæggene - hvilket forklarer, hvorfor plaketterne blev mindre stabile. Dog understregede forskerne, at deres resultater ikke nødvendigvis betyder, at folk helt skal undgå taurin.

De foreslog dog, at sundhedsudbydere bør overvåge patienter, der tager tilskud med taurin - især personer med eksisterende hjerte-kar-sygdomme.

"Disse fund tyder på, at taurin-tilskud kan reducere både størrelsen og stabiliteten af aterosklerotiske plaques. Derfor bør kosttilskud med taurin anvendes med forsigtighed," sagde studiets forfattere.