Oplever du 'hjerne-træthed' efter skærmbrug? Her er lægens råd til at stoppe det

Nicolai Busekist

10 uger siden

|

10/11/2024
Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En neuroforsker har forklaret, hvorfor det at kigge på en skærm hele dagen kan forårsage 'hjerne-træthed', og hvordan man kan forebygge det.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En læge har delt, hvordan man kan forebygge 'hjerne-træthed', der forårsages af at stirre på skærme hele dagen. Neuroforsker Dr. Rachel Barr har delt sit bedste råd til dette i et opslag på sin populære TikTok-konto @drrachelbarr.

"Hvad sker der med din hjerne, hvis du stirrer på skærme hele dagen uden at tage en pause?" spurgte hun ifølge det britiske medie Express sine følgere. Svaret er, at det påvirker hjernen mere, end man måske tror.

"Hjerneceller, eller neuroner, er små, sultne væsner. De arbejder ikke for ingenting. De gør det, fordi de forventer en betydelig mængde ilt og glukose som belønning."

"Jeg ved, hvad du tænker. Mere skærmtid, mere arbejde, mere ilt og glukose. Men faktisk forbliver hjernens samlede behov for brændstof ret stabilt - selv på særligt kognitivt krævende dage. Det skyldes, at hjernen kan flytte ressourcer rundt til de strukturer og områder, der har mest brug for det."

"Problemet er, at vores daglige opgaver gennem evolutionen har været meget mere varierede. Systemet med at flytte ressourcer rundt i hjernen fungerede, fordi vi brugte forskellige strukturer og områder fra opgave til opgave. Selv at forfølge en mammut i flere dage er tilsyneladende mere varieret kognitivt end at navigere på en skærm i otte timer om dagen."

Ifølge Dr. Rachel betyder dette, at dage med mange timer foran skærmen, kan ende med at påvirke hjernen negativt.

"Neuroner spiser ikke kun. De udskiller også affaldsstoffer, hvilket er fint. Hjernen har sit eget rengøringsteam til at rydde op regelmæssigt, men de kan kun arbejde så hurtigt," sagde hun i sin video på det sociale medie.

"Hvis du bruger de samme strukturer i ni timer om dagen og endda tager pauser ved at lave lignende kognitive opgaver på en skærm, ophober affaldsstofferne sig hurtigere, end de kan fjernes. Når disse affaldsstoffer ophobes, kan de give en følelse af hjerne-træthed eller eksistentiel udmattelse. Over tid kan det skade neuronerne, hvis de konstant udsættes for disse affaldsstoffer."

Heldigvis er der en løsning på dette. Og det bedste af det hele er, at der ikke er tale om en krævende løsning. Tværtimod er der faktisk tale om en løsning, der er meget nem at have med at gøre.

"Bare rolig. Du kan hjælpe hjernens rengøringsteam ved blot at tage pauser hver time. Selv fem til femten minutter er nok," lød det fra eksperten.