Flere kvinder hævder på TikTok, at deres maveproblemer forværres efter at have drukket havredrik.
Men er der hold i påstanden.
Det skriver Videnskab.dk.
Muligt for nogle, men ikke for alle
Ifølge seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet Martin Steen Mortensen er der ikke grund til generelt at advare mod havredrik, men nogle personer kan opleve ubehag:
"Jeg vil ikke generelt advare folk mod at drikke havredrik, selvom nogle kan føle ubehag efter indtag," siger han.
Ingredienser som maltose og beta-glucan kan fermenteres i tarmen og danne kortkædede fedtsyrer, hvilket både har sundhedsmæssige fordele og kan føre til luft i maven.
Klinisk diætist Mette Borre fra Aarhus Universitetshospital understreger dog, at det kan være svært at fastslå en enkelt fødevare som årsagen til oppustethed:
"Man indtager jo ikke havredrik dag ind og dag ud uden også at indtage andre ting," siger hun.
TikTok-brugere peger særligt på tre ingredienser i havredrik som mulige syndere: maltose, rapsolie og emulgatorer.
Maltose: Kan fermenteres i tarmen og skabe luft, men forskere ser ikke et generelt problem.
Emulgatorer: Nogle studier har vist en sammenhæng mellem emulgatorer og tarmproblemer hos dyr, men der er ingen dokumentation for en lignende effekt hos mennesker.
Rapsolie: Der er ingen tegn på, at rapsolie kan forårsage oppustethed, og den vurderes at være en sund kilde til essentielle fedtsyrer.
Skal man undgå havredrik?
Hvis man mistænker havredrik for at give maveproblemer, foreslår Martin Steen Mortensen at prøve alternativer som mandeldrik eller en havredrik uden maltose.
Mette Borre mener dog ikke, at der er grund til bekymring for de fleste, men anbefaler, at man tager en pause fra drikken og ser, om symptomerne forsvinder.
Mens havredrik fortsat debatteres på TikTok, er der ingen videnskabelig enighed om, at den generelt skulle forårsage oppustethed.
Hvis man oplever problemer, kan det være en god idé at eksperimentere med kosten og finde ud af, hvad ens mave reagerer på.