Bare 1 times skærmtid er nok til markant at øge risikoen for særlig sundhedstilstand hos børn

Nicolai Busekist

5 timer siden

|

23/02/2025
Videnskab
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En enkelt times skærmtid om dagen er nok til at øge risikoen for, at et barn rammes af den særlige sundhedstilstand.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Den gamle skrøne om, at for meget skærmtid kan give firkantede øjne, kan have noget sandt i sig. En ny undersøgelse har nemlig vist, at det kan øge børns risiko for en særlig form for øjensygdom.

Blot én time foran en skærm øger børns risiko for nærsynethed med 21 procent, ifølge den nye forskning. Nærsynethed, der også er kendt som myopi, er en tilstand, hvor en person har svært ved at se objekter på afstand.

Undersøgelser de seneste ti år har vist, at nærsynethed er et stigende problem - især blandt børn. Eksperter hævder, at antallet af tilfælde er fordoblet over de seneste 50 år. Det skriver det britiske medie The Sun.

Undersøgelsen, der blev udført af et hold af forskere ved Seoul National University College of Medicine i Sydkorea, samlede data fra 45 studier med i alt 300.000 børn.

De fandt frem til, at risikoen for nærsynethed steg markant mellem én og fire timers daglig skærmtid og derefter mere gradvist efter fire timer. Forskere peger på den udbredte brug af smartphones blandt børn som en afgørende faktor.

"Den globale brug af smartphones steg fra 21,6 procent i 2014 til 69 procent i 2023. Desuden falder alderen, hvor børn begynder at bruge smarte enheder, og mange 2-årige bruger op til to timer dagligt på sådanne enheder," lyder det i forskningen.

"Da brug af smartenheder er en klassisk form for nærsynsarbejde, har det vist sig at have en betydelig sammenhæng med en øget risiko for nærsynethed."

En undersøgelse fra 2016 viste, at børn var dobbelt så tilbøjelige til at være nærsynede sammenlignet med for 50 år siden. Forskere fra Ulster University fulgte over 1.000 børn i seks år og sammenlignede resultaterne med lignende studier fra 1960'erne.

"Andelen af nærsynede børn i Storbritannien er mere end fordoblet i løbet af de sidste 50 år blandt børn i alderen 10 til 16 år, og børn udvikler nærsynethed i en yngre alder," skrev de i tidsskriftet PLOS One.

Da studiet blev offentliggjort, fandt forskerne, at nærsynethed oftest udviklede sig mellem seks og 13 års alderen. De opdagede også, at 16,4 procent af børn i alderen 12 til 13 år var nærsynede - mere end dobbelt så mange som de 7,2 procent blandt 10- til 16-årige i 1960'erne.

Den nye koreanske undersøgelse viste, at mens risikoen steg betydeligt ved én til fire timers skærmtid, forblev sammenhængen ubetydelig ved en skærmtid på op til én time om dagen, hvilket kan antyde en form for sikkerhedsmæssig grænse.

"Disse resultater kan give værdifulde indsigter til fremtidig forskning og bidrage til uddannelsesstrategier og folkesundhedspolitikker rettet mod myopi-epidemien," lyder det.

Tegn på nærsynethed

Nærsynethed begynder som regel i barndommen fra seks til 13 år, ifølge National Health Services, men kan også opstå hos voksne.

Tegn inkluderer:

  • Vanskeligheder med at læse tekst på afstand, f.eks. at se en tavle i skolen

  • At sidde tæt på tv'et eller computeren eller holde en mobiltelefon eller tablet tæt på ansigtet

  • Hovedpine

  • Hyppig gnidning i øjnene

Besøg en optiker, hvis du eller dit barn viser tegn på nærsynethed, eller hvis der ikke er foretaget en synstest i to år. Nærsynethed behandles normalt med briller eller kontaktlinser.