Forskere med stor opdagelse: Årsagen til Alzheimers kan muligvis stamme fra din mund

Nicolai Busekist

8 timer siden

|

22/02/2025
Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Alzheimers har længe været betragtet som et medicinsk mysterium - men kan det skyldes, at lægerne leder efter årsagen de forkerte steder?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det var teorien, som en gruppe sundhedseksperter fremsatte i 2019, hvor de argumenterede for, at noget i munden faktisk kunne være en udløsende faktor for den forfærdelige sygdom.

Teknisk set opstår symptomerne på Alzheimers, når dele af hjernen skrumper (en proces kendt som atrofi), hvilket påvirker organets struktur og funktion. Sådan lyder det fra National Health Services ifølge Tyla.

Generelt menes det, at denne proces skyldes en kombination af aldersrelaterede ændringer i hjernen samt genetiske, miljømæssige og livsstilsrelaterede faktorer. Men hvad nu, hvis munden spiller en større rolle i de tidlige stadier af Alzheimers?

En undersøgelse offentliggjort i 2019 fandt en sammenhæng mellem en almindelig infektion i munden og en forringelse af hjernens funktioner - nemlig tandkødsbetændelse.

Ifølge en anden undersøgelse fra mikrobiologen Jan Potempa ved University of Louisville blev patogenet bag kronisk tandkødsbetændelse (en tilstand officielt kendt som parodontitis) også fundet i hjernen hos afdøde Alzheimers-patienter.

Dette var dog ikke første gang, at der blev opdaget en forbindelse mellem mundens sundhed og Alzheimers. Ifølge Science Alert viste tidligere forsøg med mus, at en oral infektion med patogenet Porphyromonas gingivalis førte til, at bakterien koloniserede hjernen.

Desuden blev der observeret en øget produktion af amyloid beta - de proteiner i kroppen, der ofte forbindes med Alzheimers.

Selvom forskerne bag denne undersøgelse ikke hævder at have fundet en endegyldig årsag til Alzheimers, understregede de, at mundens sundhed bør overvejes i de tidlige samtaler med potentielle patienter.

Stephen Dominy - medstifter af medicinalfirmaet Cortexyme, der organiserede undersøgelsen - sagde dengang til pressen:

"Infektiøse agenser har tidligere været impliceret i udviklingen og forværringen af Alzheimers sygdom, men beviserne for en direkte årsagssammenhæng har ikke været overbevisende."

"Nu har vi for første gang solide beviser, der forbinder den intracellulære, gramnegative patogen P. gingivalis med udviklingen af Alzheimers."

Dominys team fandt også giftige enzymer kaldet gingipainer, som var blevet udskilt af tandkødsbetændelsesbakterien i hjernen hos Alzheimers-patienter. Disse enzymer blev også fundet i hjernen hos flere afdøde personer, der ikke havde fået en Alzheimers-diagnose.

Så selvom der tilsyneladende er en forbindelse, er det stadig uklart, om tandkødsbetændelse forårsager Alzheimers, eller om demens fører til dårlig mund- og tandkødssundhed. Én ting er dog sikkert - dette er noget, der bør holdes øje med.