Denne superfood er populær på det danske marked, men det er langt fra alle, der faktisk er klar over, at der er tale om en superfood.
Valnødder er en rig kilde til sunde fedtstoffer, fibre, vitaminer og mineraler. Takket være en kombination af E-vitamin, melatonin og polyfenoler - kraftige antioxidanter, der reducerer inflammation i kroppen - har valnødder mere antioxidantaktivitet end nogen anden nød.
Polyfenoler beskytter mod frie radikaler og oxidativt stress, hvilket understøtter hjernens sundhed og hjælper med at forebygge neurodegenerative sygdomme.
En håndfuld af disse nødder indeholder omkring 185 kalorier og 2,5 gram omega-3-fedtsyrer, som er kendt for deres antiinflammatoriske egenskaber.
Inflammation, der ofte er udløst af oxidativt stress, er en væsentlig faktor i flere sundhedstilstande, herunder hjertesygdomme, type 2-diabetes og kræft.
Valnødder kan også sænke kolesteroltallet. En undersøgelse fra 2022 af raske voksne over 60 år viste, at et måltid med valnødder markant reducerede LDL-kolesterol.
I høje mængder er low-density lipoprotein (LDL), der ofte kaldes for det 'dårlige kolesterol', forbundet med sundhedsmæssige problemer som diabetes, hjertesygdomme og slagtilfælde.
Forskere har anbefalet, at midaldrende og ældre mennesker kan reducere deres risiko for kolesterolrelaterede hjertesygdomme ved at erstatte olivenolie med valnødder som en del af en fedtfattig, middelhavsinspireret kost rig på fisk, frugt og grøntsager.
Valnødder er også kendt for at stabilisere taljemålet. En undersøgelse viste, at indtagelse af valnødder kan hjælpe med at kontrollere appetitten og understøtte vægtstyring ved at ændre hjernens respons på stimuli relateret til mad.
Selvom valnødder er kalorieholdige, konkluderede en undersøgelse udført tilbage i 2016, at kroppen absorberer 21 procent færre kalorier end forventet baseret på deres næringsprofil. Det skriver det amerikanske medie New York Post.
Og det er vildt, hvor godt valnødder er for krop, mave og sind. Forskere fra National Institute on Aging har fundet frem til, at indtagelse af valnødder kan forbedre hukommelsen hos patienter, der lider af Alzheimers.
I tidsskriftet Nutrients rapporterede spanske forskere, at nødder er en næringsrig fødevare med flere potentielt neurobeskyttende komponenter, herunder enkelt- og flerumættede fedtsyrer, fibre, B-vitaminer, mineraler uden natrium og bioaktive polyfenoler.
De gav valnødder den særlige ære at være den 'nøddetype, der er mest lovende for kognitiv sundhed'. Derfor skal der ikke være nogen tvivl om, at det vil være en god idé at gøre valnødder til en del af din kost.
Når det gælder sund aldring, understøtter gode spisevaner fysisk form, uafhængighed og mobilitet - og forskning viser, at regelmæssig indtagelse af valnødder er en vane, der er værd at tage til sig.
I en undersøgelse af mere end 50.000 voksne kvinder fandt forskere frem til, at de personer med de sundeste kostvaner havde en 13 procent lavere risiko for fysisk svækkelse. Valnødder blev fremhævet som en af de fødevarer, der bidrog mest til en sund kost.
Disse nødder er også gavnlige for 'andre nødder', da forskning har koblet indtagelse af valnødder til forbedret sædkvalitet. En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Clinical Nutrition viste, at dagligt indtag af omkring 30 gram nødder kan reducere risikoen for depression hos voksne.
Yderligere studier har påvist en stærk sammenhæng mellem valnødder og øget hjernens funktion, herunder hukommelse, kognitive evner, motorisk udvikling og effektiv stresshåndtering.