Forskere afslører: Personer, der dyrker denne sport, er dobbelt så tilbøjelige til at få demens

Nicolai Busekist

29 uger siden

|

02/05/2024
Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Personer, der dyrker en helt særlig sportsgren, er dobbelt så tilbøjelige til at få demens. Det skyldes, at de bliver udsat for mange slag på hovedet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

De fleste vil mene, at det er sundt at dyrke sport. Det er det som sådan også, da motion er afgørende for, at din krop fungerer - både fysisk og mentalt.

Faktum er dog, at der er stor forskel på de sportsgrene, der kan dyrkes. Derfor er det ikke dem alle, der er lige gode for dig. Faktisk er der en sportsgren, der er værd at holde sig fra, hvis man ikke vil øge risikoen for at få demens.

Måske det kan lyde en anelse besynderligt, at du kan øge risikoen for demens ved at dyrke sport. Årsagen er, at man i denne sportsgren bliver udsat for mange slag i hovedet, hvilket i sidste ende øger risikoen for en demensdiagnose, skriver The Sun.

En gruppe forskere er nemlig kommet frem til, at personer, der spiller rugby, er dobbelt så tilbøjelige til at få demens. Som angivet tidligere, så er det de mange slag mod hovedet, der er årsagen til den øgede risiko.

Hvad der også er værd at nævne er, at tidligere professionelle rugbyspillere faktisk levede længere end gennemsnittet. Til gengæld var forekomsten af demens 2,2 gange højere end blandt personer, der ikke har spillet demens.

Forskerne har også understreget, at det ikke har nogen betydning, hvilken position man spiller på banen. Både forwards og backs blev lige påvirket, og øgede derfor risikoen for demens i samme grad. 

Ikke nok med det, så er forskerne også kommet frem til, at Parkinsons sygdom er tre gange så normalt blandt rugbyspillere. Motor neuron sygdom, herunder ALS, har vist sig at være 15 gange så almindeligt hos rugbyspillere.

The Sun skriver, at resultaterne stammer fra en undersøgelse foretaget af Glasgow University, der sammenlignede 412 tidligere skotske spillere med 1.236 personer, der ikke havde spillet rugby.

Der er stigende beviser for, at mange stød og slag kan have ødelæggende effekt flere år senere. Netop derfor er der også mange spillere fra NFL, der bliver påvirket af deres tid i ligaen. Det giver naturligvis god mening, da rugby og amerikansk fodbold har mange lighedspunkter.

"Vi ser gang på gang, at hovedskader og hovedpåvirkning i sport øger din risiko for neurodegenerativ sygdom. Det er en risiko, vi skal gøre noget ved," sagde professor Willie Stewart til The Sun.

"Det moderne spil har kun set risikoen for hovedpåvirkning stige og stige, så vidt jeg er orienteret. Forholdsregler bør tages i brug. Jeg ville ikke stoppe børn i at spille, men jeg ville spørge træneren om skader. Hvis de ikke forstår spørgsmålet, så gå videre til den næste klub."

Hvis du leder efter en ny sport, du kan kaste dig over, så skal du måske genoverveje, om det skal være rugby. Det kan være en intens og sjov sportsgren, men man løber tilsyneladende en høj risiko ved at dyrke denne sport.

Rugby er ikke specielt udbredt i Danmark, men der findes klubber spredt ud over hele landet. Sporten dyrkes over hele verden, men det er især en populær sportsgren i lande som Storbritannien, Australien, New Zealand og Sydafrika.