Debatten om "for meget skærm-tid" har fået et nyt arsenal af argumenter.
En undersøgelse foretaget af Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet har afdækket alvorlige konsekvenser af social medieafhængighed blandt danskere.
Resultaterne, som omfatter svar fra 1.958 personer i alderen 16 til 64 år, indikerer, at omkring 2,3 procent af befolkningen - svarende til 86.000 danskere - oplever afhængighed af sociale medier.
Det skriver Avisen.
Forsker og hovedforfatter Ziggi Santini har udtrykt bekymring over situationen.
"Man kan diskutere, om to procent er et højt eller et lavt tal. Jeg mener, det er et relativt højt tal, set i lyset af at mange bagatelliserer de potentielle konsekvenser af en teknologi, som næsten alle i befolkningen bruger til hverdag," sagde Santini.
Ifølge studiet fører afhængighed af sociale medier til signifikant forøgede risici for psykiske problemer. Personer med denne form for afhængighed har tre gange så stor risiko for at udvikle depression og fire en halv gang så stor risiko for at føle sig ensomme sammenlignet med dem, der ikke har et problematisk forhold til sociale medier.
Anti-sociale sociale medier
Undersøgelsen kaster også lys over det paradoksale ved de såkaldte 'sociale' medier. Santini kritiserer betegnelsen for medierne og påpeger de sociale implikationer af deres brug.
"Jeg ved ikke, hvem der har fundet på betegnelsen sociale medier, men det er et dårligt begreb. De skaber en digital forbindelse, men de kan samtidig skabe social afstand, hvor folk gemmer sig bag en profil, som ofte ikke siger ret meget om, hvem de i virkeligheden er," forklarede han.
Forskerne påpeger, at det digitale livs omkostninger ofte bliver overset i den daglige diskurs. Resultaterne af undersøgelsen fremhæver nødvendigheden af at adressere sociale mediers indvirkning på mental sundhed, især i en tid, hvor deres anvendelse er næsten allestedsnærværende.
Undersøgelsen er blevet publiceret i "International Journal of Mental Health and Addiction".