Supermarkedets hylder er et sandt minefelt for vores pengepung.
'Luksusfældens' økonomiske ekspert, Mette Djernis, har set konsekvenserne af impulsive indkøb i utallige deltageres budgetter, og i det seneste afsnit af B.T.s podcast 'Spar Kassen' giver hun et indblik i, hvad der sker i vores hoveder, når vi handler.
"Din hjerne vil gerne være glad. Hvis du ikke lærer den at træffe de her rigtig dejlige beslutninger, hvor det ikke er sjovt lige nu, men du godt ved, du bliver gladere på den lange bane, så stikker det af," forklarer Djernis.
Det er en dynamik, der rammer både voksne og forældre, der giver efter for børns tikken og plagen efter slik og legetøj.
Mette Djernis illustrerer problemet med et regnestykke, der er skåret godt ud i pap.
Hvis man hver gang, man handler, bruger 150 kroner ekstra på impulsive køb, kan det hurtigt løbe op i store beløb. Selv halvdelen af det førnævnte beløb kan på årsbasis blive en betydelig udgift.
Mange af os har været der: Vi går ind for at købe de nødvendige varer, men ender med en kurv fyldt med fristelser.
Djernis understreger vigtigheden af at lære at modstå sådanne fristelser og træffe klogere beslutninger, der på sigt vil gøre os gladere og rigere.
Så næste gang, du står foran supermarkedets bugnende hylder, kan det være værd at tænke over, om du virkelig har brug for de ekstra varer, eller om din hjerne bare søger en hurtig glædesrus.