Pengene tikker ind på kontoen for hundredtusindvis af danskere i dag, når Skat udbetaler overskydende skat.
Men ikke alle kan forvente, at hele beløbet forbliver deres.
For har man gæld til det offentlige, kan det grønne tal hurtigt blive mindre.
Gældsstyrelsen har siden 2019 opkrævet omkring 20 milliarder kroner gennem automatiske modregninger – og alene i år har knap 3 milliarder fundet vej tilbage til fælleskassen via afdrag fra borgere og virksomheder.
Der er tale om en disciplin, myndighederne efterhånden mestrer. Over 500.000 personer og firmaer er allerede i 2024 blevet modregnet i enten deres overskydende skat eller offentlige ydelser, og Gældsstyrelsen regner med at ende på cirka samme niveau som sidste år, hvor 2,4 milliarder kroner blev inddrevet gennem skatteafregningen alene.
For skatteminister Rasmus Stoklund (S) er det en helt naturlig måde at få penge hjem fra skyldnere:
“Har man gæld til det offentlige, er det jo i virkeligheden vores allesammens fælleskasse, man skylder penge til. Derfor synes jeg, det er helt rimeligt, at man kan opleve, at der bliver afdraget på gælden, hvis man skal have skat tilbage,” udtaler han i en pressemeddelelse.
Modregningerne sker automatisk og har udviklet sig til et effektivt værktøj for staten i forsøget på at få bugt med milliardstore restancer. I alt inddrev styrelsen 15,3 milliarder kroner i 2024 – en femtedel af beløbet kom via modregninger i skat og ydelser.
Skatteministeren kalder det en succes og understreger, at det er afgørende, at dem, der skylder fællesskabet penge, også bidrager til at betale regningen:
“Vi kan jo se, at det virker: Modregning i blandt andet overskydende skat har over de seneste år sikret, at der er kommet op mod 20 milliarder kroner fra dem, der skylder, i kassen. Det er jeg meget tilfreds med.”
Gældsstyrelsen har ingen planer om at lægge modregningsvåbnet væk – og for de danskere, der skylder penge, kan det altså være værd at sænke forventningerne til, hvor stor årets skattefest bliver.