Kæmpe fejl i erstatningskrav: Minkavlere kan få flere milliarder for meget

Nicolai H

23 uger siden

|

09/04/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De nyeste tal viser markant fejl i erstatningskravene til minkavlerne.

Dagens topnyheder

Da regeringen i 2020 besluttede at lukke det danske minkerhverv ned for at indæmme spredningen af coronavirus, blev grundlaget for en omfattende økonomisk kompensation til minkavlerne lagt.

Nu tyder en ny rapport på, at disse erstatninger kan blive væsentligt større end forventet, hvilket rejser spørgsmål om, hvorvidt de danske minkavlere ender med en gylden håndsrækning på bekostning af statskassen.

Det skriver B.T.

Zetland fremhæver en rapport fra konsulenthuset Ernst & Young, bestilt af Minksekretariatet, der konkluderer, at prisen på minkskind blev sat 99 kroner for højt i beregningerne af kompensationens størrelse.

Med et estimat på 100 millioner minkskind, som skulle have været kompenseret, kan dette resultere i, at minkavlerne samlet set modtager ti milliarder kroner mere end berettiget.

Det svimlende beløb betyder, at hver minkavler, der har søgt om erstatning, potentielt kan modtage otte millioner kroner mere, end hvad der måske er rimeligt.

Økonomiprofessor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet har over for Zetland rost rapporten for dens grundighed og uangribelige metodologi, og understreger dens troværdighed.

Analysen bringer yderligere vægt til debatten om, hvordan kompensationen blev udregnet og godkendt af et bredt flertal i Folketinget. Beslutningen om at sætte erstatningen til 333 kroner pr. minkskind, baseret på et gennemsnit af de seneste ti års salgspriser med fradrag af de højeste og laveste værdier, tegner sig nu som et potentielt finansielt overskud for minkavlerne.

Denne beslutningsproces og dens konsekvenser kaster lys over minkbranchens sidste ti år, som Zetland beskriver som en "guldalder", karakteriseret ved unormalt høje priser på grund af en prisboble.

Debatten om størrelsen og metoden for beregning af erstatningerne til minkavlerne er dermed langt fra afsluttet. Med rapportens konklusioner på bordet kan der være grundlag for en revision af, hvordan fremtidige kompensationer i lignende situationer bør håndteres, for at sikre en retfærdig og økonomisk forsvarlig proces for både erhvervslivet og de danske skatteborgere.