Denne vane stjæler 24 minutters søvn hver nat - og øger risikoen for søvnløshed med 59 procent

Nicolai Busekist

1 dag siden

|

01/04/2025
Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Der er tale om en vane, som mange desværre har tilegnet sig, hvilket kan ende med at få store konsekvenser.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvis du er en af dem, der scroller læs på de sociale medier eller binge-watcher din yndlingsserie i sengen før sengetid, bør du måske tænke dig om en ekstra gang.

En ny undersøgelse blandt mere end 45.000 unge voksne i Norge har afsløret, at blot én times skærmbrug efter sengetid øger risikoen for at udvikle søvnløshed med 59 procent - samtidig med at det stjæler næsten 24 minutters dyrebar søvn.

Resultaterne viser, at det ikke kun er sociale medier, der holder os vågne om natten - enhver form for skærmbrug i sengen kan være en stor synder i forhold til dette.

"Det ser ikke ud til, at typen af skærmaktivitet har så stor betydning som den samlede tid, man bruger skærme i sengen," sagde Dr. Gunnhild Johnsen Hjetland fra Folkehelseinstituttet i Norge, hovedforfatter på undersøgelsen, ifølge Manchester Evening News.

"Vi fandt ingen væsentlige forskelle mellem brug af sociale medier og andre skærmaktiviteter, hvilket tyder på, at skærmbrug i sig selv er den afgørende faktor i søvnforstyrrelser - sandsynligvis på grund af tidsforskydning, hvor skærmbrug forsinker søvnen ved at optage tid, der ellers ville være brugt på hvile."

Eksperter har længe advaret om de negative virkninger af skærmtid på søvnen. Faktisk viser en anden ny undersøgelse blandt mere end 120.000 voksne amerikanere, at personer, der ser på skærme før sengetid, er 33 procent mere tilbøjelige til at rapportere søvnproblemer end dem, der aldrig bruger skærm før sengetid.

Forfatterne til den nyeste undersøgelse advarer om, at skærmbrug kan skade vores søvn på fire måder: notifikationer, der forstyrrer vores søvn; skærmtid, der erstatter sovetid; digitale aktiviteter, der holder os vågne; og lys, der forstyrrer vores naturlige søvnrytme.

"Søvnproblemer er meget udbredte blandt studerende og har betydelige konsekvenser for mental sundhed, præstationer på studiet og generel trivsel, men tidligere undersøgelser har primært fokuseret på teenagere," sagde Hjetland.

"I betragtning af den udbredte skærmbrug i sengen ønskede vi at undersøge sammenhængen mellem forskellige skærmaktiviteter og søvnmønstre. Vi forventede, at brug af sociale medier ville være stærkere forbundet med dårlig søvn på grund af dets interaktive natur og potentiale for følelsesmæssig stimulering."

Men forskerne fandt ud af, at de sociale medier ikke var værre end andre skærmaktiviteter som at se fjernsyn eller spille computerspil. Undersøgelsen antyder, at det er den samlede skærmtid, der ser ud til at have størst betydning.

Dog kunne forskningen ikke fastslå, om skærmbrug er årsag til søvnløshed. Undersøgelsen var baseret på spørgeskemadata, hvor deltagerne selv havde angivet deres skærmbrug, sengetid, opvågningstid og søvnproblemer.

Undersøgelsen påviste derfor blot en statistisk signifikant sammenhæng mellem skærmbrug og søvnproblemer - hvilket også kan betyde, at unge med søvnløshed er mere tilbøjelige til at bruge skærme.

"Undersøgelsen kan ikke afgøre årsagssammenhæng - for eksempel om skærmbrug forårsager søvnløshed, eller om studerende med søvnløshed bruger skærme mere," sagde Hjetland.

"Undersøgelsen omfattede heller ikke fysiologiske målinger, som kunne give mere præcise indsigter i søvnmønstre."

Der er brug for mere forskning for at forstå sammenhængen mellem skærmtid og søvnproblemer fuldt ud, men det skader ikke at forsøge at reducere skærmbrug i sengen i mellemtiden, da det næppe gør noget godt for din søvn.

"Hvis du har problemer med søvnen og mistænker, at skærmtid kan spille en rolle, så prøv at reducere skærmbrug i sengen - helst stoppe mindst 30-60 minutter før sengetid. Hvis du bruger skærme, så overvej at slå notifikationer fra for at minimere forstyrrelser i løbet af natten," sagde Hjetland.