Denne nye TikTok-trend kan reducere stress og booste din mentale sundhed

Mathias Busekist

1 dag siden

|

30/03/2025
Udland
Foto: PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock
Foto: PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock
Det sociale medie Tiktok er fyldt med videoer, der beskæftiger sig med sundhed.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvis du har scrollet gennem TikTok for nylig, så er du måske faldet over den seneste trend inden for mental velvære. Nemlig #BrainFlossing.

Trenden handler i sin enkelthed om at rense sindet ved hjælp af noget så banalt som lyd.

Det skriver New York Post.

Begrebet hjernetråd refererer til en praksis, hvor man lytter til 8D-lyd for at skabe en følelse af mental klarhed, mens en afslappende fornemmelse ruller over kroppen.

8D-lyd er en særlig lydteknik, der får musikken til at bevæge sig dynamisk fra det ene øre til det andet, hvilket kan give en fornemmelse af, at lydene cirkulerer rundt i hovedet.

"8D-lyd skaber en mere fordybende lytteoplevelse, hvor lyden føles, som om den kommer fra alle sider," forklarer Uladzimir Seuruk, grundlægger og CEO af sundheds- og wellnessfirmaet Cata-Kor, til The Post.

Ifølge Seuruk er hjernetråd inspireret af idéen om at rense sindet på samme måde, som tandtråd renser tænderne.

Kan det faktisk gavne hjernen?

Seuruk mener, at denne form for lydterapi kan have en hel række positive effekter på mental sundhed.

"Disse lyde kan hjælpe med at reducere kronisk stress, som er en kendt risikofaktor for kognitiv tilbagegang," siger han og tilføjer, at hjernestimulation generelt kan bidrage til at holde hjernen plastisk og modstandsdygtig.

Forskning har tidligere vist, at mentale øvelser som at løse krydsord eller lære et nyt sprog kan være gavnlige for den kognitive sundhed – og nu tyder anekdotiske beretninger på, at hjernetråd muligvis kan have en lignende effekt.

En af de store fordele ved trenden er, at det er let tilgængeligt og gratis. Mange apps kan konvertere almindelig lyd til 8D-format, og man kan også selv skabe effekten. Alt, hvad man behøver, er nemlig et par hovedtelefoner og et roligt sted.

"Mange mennesker sætter pris på den umiddelbare følelse af ro, det giver – især personer med ADHD," siger Seuruk.

Selvom der stadig mangler videnskabelig dokumentation for, at trenden har en reel neurovidenskabelig effekt, er trenden allerede blevet en populær del af mange menneskers selvplejerutine.

Så næste gang du har brug for en mental pause, kan det måske være værd at give det et forsøg.