Medier gør rystende opdagelse: Skat overvåger dig - uden din tilladelse

Skrevet af Nicolai Haugsted

09/04/2024
Foto: Shutterstock
"Skattevæsnet har i forvejen formøblet en stor del af vores tillid" fortæller Datateknisk Råd.

Dagens topnyheder

Med algoritmer ved roret navigerer Skattemyndighederne ind i et uvejr af mistillid, hvor kunstig intelligens (AI) nu er centrum for en voksende bekymring over privatlivets fred og menneskerettigheder i Danmark.

Vagthunde har løftet sløret for Skats dykning ned i de digitale databassiner, hvor 23 AI-systemer svømmer rundt med danskernes personlige oplysninger, ifølge en afsløring gjort af Politiken.

Det skriver B.T.

Digitaliseringen af skattevæsenet, som på papiret skal effektivisere indsamlingen og behandlingen af skatter, tegner sig som en dystopisk skygge over samfundets tillid til myndighederne.

Med aktindsigt fra Datatilsynet har både Politiken og Akademikerbladet belyst, hvordan Skats brug af KI efterlader mere mystik end klarhed om, hvilke data der bruges og til hvad formål.

"Skattevæsnet har i forvejen formøblet en stor del af vores tillid," siger Johan Busse, formand for Dataetisk Råd, med henvisning til tidligere skandaler, der har rystet tilliden til det offentlige IT-landskab.

Denne historie af fejlslagne it-projekter, inklusiv ejendomsvurderinger, kaster en lang skygge over nye teknologiske tiltag.

"Det er en grundpille i vores samfund, at vi har et skattevæsen, som er effektivt, men også er anstændigt, troværdigt og tillidsvækkende. Hvis den tillid forsvinder, udfordres opbakningen til finansiering af vores velfærdssamfund. Der står virkelig meget på spil her," understreger Busse.

Mens Skattestyrelsen holder kortene tæt ind til kroppen og har mørklagt formålet med størstedelen af disse systemer, lyder der en alarm fra Dataetisk Råd og Institut for Menneskerettigheder. De advarer om risikoen for overtrædelse af borgernes ret til privatliv, idet Marya Akhtar fra Institut for Menneskerettigheder illustrerer faren ved at pege på en hændelse i Holland, hvor en algoritme fejlagtigt anklagede tusindvis af familier for socialt bedrageri, hvilket til sidst fældede regeringen.

Hvis ikke der findes en vej til at genoprette tilliden, kunne Danmarks digitale fremtid stå over for et alvorligt digitalt og etisk problem.