Landets 98 kommuner er blevet sammenlignet: Disse danskere kan se frem til flest penge

Nicolai H

41 uger siden

|

09/04/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Økonomerne er overrasket over boomet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Da økonomerne sidste år spåede grå skyer over boligmarkedet, med høje renter og inflation som uundgåelige storme, var der få der havde forventet, at 2023 skulle vise sig at blive et gyldent år for Danmarks boligejere.

Mod alle odds blev det året, hvor friværdierne ikke bare holdt skansen men svulmede op med intet mindre end 210 milliarder kroner.

Det skriver B.T. via. Realkredit Danmark, som maler et billede af et boligmarked, der trodsede de dystre forudsigelser.

"Den betydelige fremgang i friværdierne gennem 2023 var uden tvivl en overraskelse for mange – også for økonomerne. Tilbage i slutningen af 2022 blev der således ventet betydelige prisfald på boligmarkedet i kølvandet på inflationskrisen og de kraftige rentestigninger," forklarer cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

I det usandsynlige opsving fandt ejerlejlighedsejerne sig et optimistisk sted, idet deres friværdier hoppede med hele 230.000 kroner i gennemsnit, takket være prisstigninger, der blev presset i vejret op mod årsskiftet.

Årsagen var et rush for at sikre sig en permanent skatterabat før den nye boligskattereform trådte i kraft ved årsskiftet.

Huspriserne generelt steg med 3,6 procent, mens ejerlejligheder oplevede en imponerende stigning på 8,3 procent. Sommerhuse fulgte trop, om end mere moderat, med en vækst på 1,4 procent.

Men prisstigningerne var ikke alene årsagen til den voksende friværdi; boligejerne bidrog også selv til festen ved at nedbringe deres boliggæld med 1,9 procent i løbet af året.

Aktiviteten har reduceret den gennemsnitlige belåningsgrad til 47,1 procent, fra 50 procent året før, hvilket betyder at danske boligejere nu ejer en større del af deres hjem, end de skylder væk.

Dette er en bemærkelsesværdig udvikling i et år, hvor økonomiske forhold ellers kunne have tynget markedet.

"Med udsigt til beherskede prisstigninger på boligmarkedet i år, så er der dog gode muligheder for, at vi kan have rundet en ny top i friværdierne inden årets udgang," forudser Hilligsøe Heinig optimistisk.

Selvom de samlede danske friværdier stadig ligger under rekorden fra andet kvartal 2022, hvor de toppede med 2.435 milliarder kroner, er der håb forude. Det er vigtigt at bemærke, at når disse tal korrigeres for inflation, er vi stadig et stykke fra den reale top opnået i tredje kvartal af 2021, og endda under toppen før finanskrisen i 2006.

Den gennemsnitlige boligejer i Danmark kan nu prale af en friværdi på omkring 1,25 millioner kroner, selvom der er betragtelige geografiske forskelle. Frederiksberg Kommune troner øverst med en gennemsnitlig friværdi på hele 8,4 millioner kroner, efterfulgt af Gentofte og Lyngby-Taarbæk kommuner. Modsat finder man Lolland Kommune, hvor den gennemsnitlige friværdi er mere beskeden på 250.000 kroner.

Du kan få et overblik over alle landets 98 kommuner her:

Billede: Realkredit Danmark