Færre bruger kontanter - men nu kommer Nationalbanken med en ny melding

Emil Martesen

18 timer siden

|

04/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nu kommer Nationalbanken med en ny melding.

Dagens topnyheder

Den 30. november 2023 afslørede Nationalbanken, at 1000-kronesedlen og en række gamle sedler bliver ugyldig fra den 31. maj 2025.

Den pludselige melding fik store konsekvenser, da flere danskere begyndte at bruge de værdifulde sedler til små køb i mindre butikker.

Især dagligvarebutikkerne blev behandlet som banker, og det førte til, at flere af dem nægtede at modtage betaling med de store sedler.

Siden da er der heldigvis kommet ro på situationen, og Nationalbanken skriver nu, at flere og flere sedler forsvinder fra danskernes hænder.

Ét sted er de dog ikke glad for at bruge dem.

Selvom Nationalbanken generelt ser en tendens til, at borgere i landkommuner er mere tilbøjelige til at bruge kontanter, går Vestjylland imod strømmen.

En ny undersøgelse fra Nationalbanken viser, at de kun overgås af København og Nordsjælland i brugen af kontantfrie betalinger.

Hele 90 procent af alle betalinger i Vestjylland foregår nu digitalt, hvilket gør regionen til en af de førende i landet på dette område.

Sådan skriver Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

"Alder og hvorvidt man bor i en by- eller landkommune synes at påvirke, hvordan borgerne betaler," fortæller Marcus Clausen Brock, der er betalingsspecialist i Nationalbanken, og fortsætter:

"Derfor vil disse to forhold også have indflydelse på, om borgerne i en bestemt landsdel er mere eller mindre tilbøjelige til at betale med kontanter. Altså, hvis en landsdel består af flere større byer, vil det trække i retningen af færre kontantbetalinger, mens det vil trække i retningen af flere kontantbetalinger, hvis en landsdel i høj grad består af landkommuner."

I Nordjylland, der også består af mange landkommuner, er det kun 82 procent af betalingerne, der foregår digitalt, hvilket understøtter den generelle tendens.

Tallene er blevet til i kølvandet på Nationalbankens kampagne, som lige har kørt.