De udgør i stigende grad også en sundhedstrussel, som skal tages alvorligt.
Det skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.
For eksempel øger hedebølger og ekstreme temperaturer risikoen for dehydrering og hjertekarsygdomme – især blandt ældre og andre sårbare grupper. Store mængder nedbør og stigende vandstand truer både drikkevandsforsyningen og øger risikoen for spredning af vandbårne sygdomme. Og mildere vintre og længere somre skaber gunstige forhold for virusbærende insekter som myg og flåter, der kan overføre sygdomme som vestnilfeber og flåtbåren hjernebetændelse (TBE). Sygdomme, der tidligere kun fandtes længere sydpå, men som nu potentielt kan brede sig i Danmark.
"Vi ser allerede i dag, hvordan klimaforandringernes effekter påvirker folkesundheden. Men vi skal blive bedre til at forudsige, hvordan de kan udvikle sig, for at vi kan forebygge og beskytte befolkningen fremover med et effektivt klimatilpasset beredskab," siger SSI’s faglige direktør for Epidemiologisk Infektionsberedskab, Tyra Grove Krause.
Nye værktøjer og samarbejder
I regi af Dansk Veterinær Konsortium har SSI sammen med Københavns Universitet allerede fokus på overvågning af klimafølsomme sygdomme hos både insekter dyr og mennesker.
For bedre at kunne forudse og håndtere de sundhedsmæssige konsekvenser af klimaforandringer ønsker SSI at videreudvikle sine overvågningssystemer og skabe intelligente computermodeller, der kan simulere fremtidige scenarier for konsekvenserne. På den måde bliver det muligt at reagere hurtigere og mere præcist.
Det kræver et bredt samarbejde, og SSI har allerede indledt dialog med organisationer som Danmarks Meteorologiske Institut, Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet og det europæiske netværk EuroMOMO.
"Vi har iværksat en række pilotprojekter og har mange idéer og initiativer på tegnebrættet. Men hvis sundhedsberedskabet skal blive en del af fremtidens klimaindsats, kræver det, at samfundet investerer de nødvendige kræfter og ressourcer," understreger Lasse Vestergaard, som er overlæge ved SSI og for nylig har bidraget til bogen KLIMA & SUNDHED.
Han mener, at Danmarks evne til at beskytte borgernes sundhed i en verden præget af klimaforandringer i sidste ende afhænger af, at vi tør handle nu – ikke først, når konsekvenserne for alvor rammer.