Kløe, rastløshed og søvnløse nætter er for tiden velkendte gæster i mange børnefamilier.
Region Hovedstadens Akutberedskab melder nemlig om et markant rykind af opkald fra forældre, der søger hjælp mod et velkendt, men genstridigt fænomen: børneorm.
Men midt i den stigende bekymring står sundhedsvæsenet med et praktisk problem. Medicinen, der normalt ordineres mod infektionen, er stort set umulig at få fat på.
“Vi må desværre oplyse dem om, at vi ikke kan hjælpe, da Vermox, som virker mod børneorm, er i restordre over det meste af landet,” lyder det fra Akutberedskabet på X (tidl. Twitter).
Det antiparasitære middel Vermox er ellers det primære våben mod infektionen med ormen Enterobius vermicularis, der oftest sætter sig i børns tyktarm og endetarm. Typiske symptomer er intens kløe omkring endetarmen, især om aftenen og natten – og i mange tilfælde følger søvnproblemer, uro og irritabilitet med.
“Vi afventer nye forsyninger,” skriver Akutberedskabet videre.
Ifølge Sundhed.dk er det vigtigt, at hele husstanden behandles samtidig, hvis en person får konstateret børneorm. Også selv om de øvrige familiemedlemmer ikke har symptomer – netop for at undgå, at smitten cirkulerer i det skjulte og vender tilbage.
Sygdommen smitter nemt – særligt via hænder, sengetøj og tøj, hvor æggene fra ormene kan overleve i op til flere uger. Samtidig er infektionen ikke nødvendigvis synlig, da mange smittede ikke udvikler symptomer.
Uden medicinsk behandling er det ekstra vigtigt at styrke hygiejnen: hyppig håndvask, daglig skift af sengetøj og grundig rengøring anbefales som midlertidige værn mod ormene.
Hvornår Vermox igen er at finde på apotekshylderne, er endnu uvist.