Eksperts vurdering om kong Frederik millionbeløb fra statskassen: Skru lige lidt ned

Nicolai H

5 timer siden

|

16/04/2025
Kendte
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kongen er en dyr herre - for dyr på nogle punkter, mener nogen.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Officielle gallaportrætter af Kong Frederik bliver nu en kostbar affære for statskassen. Uden udbud, uden prisforhandling og uden gennemsigtighed er opgaven landet hos én bestemt fotograf: kongens mangeårige bekendte, Steen Evald.

Og prisen? Den sætter fotografen selv.

Ifølge en gennemgang fra Frihedsbrevet har Forsvaret allerede brugt omkring seks millioner kroner på at indkøbe portrætter af Frederik – hvert med en pris på 4.000 kroner, inklusive ramme.

Og det er kun begyndelsen. Ifølge mediet kan regningen i sidste ende lande på tre gange så meget, når alle ambassader, ministerier, kontorer og kaserner har fået deres eksemplar op at hænge.

Det er Kong Frederik, der selv bestemmer, hvem der må tage billeder af ham og hans familie, og derfor er opgaven ikke blevet sendt i licitation, som man ellers kræver ved andre offentlige kontrakter i millionklassen. Den normale regel om fri konkurrence er med andre ord sat ud af spillet – fordi der er tale om et kongehus.

Uffe Gardel, journalist på Ekstra Bladet, kalder i en kommentar valget og pengestrømmen et udtryk for et større problem: at kongehusets økonomiske dispositioner sker uden det demokratiske kontrolapparat, der ellers gælder for resten af den offentlige sektor.

"Én ting er den fjollede tradition med at hænge regerende monarkers portræt op her og der og allevegne – som om man frygter, at soldater og embedsmænd skal glemme arvekongedømmet. En anden ting er, at der åbenbart ikke er grænser for hvilke udgifter, monarken kan påtvinge os andre," skriver han.

Ifølge grundloven er monarken ansvarsfri og dermed hævet over domstole og almindelige forvaltningsregler. Men kritikken retter sig mod omfanget af de privilegier, Frederik reelt har i praksis. Portrætindkøbene føjer sig til en voksende liste over kongelige særrettigheder, som kritikere mener, mangler demokratisk modspil.

Et andet eksempel er de kongelige repræsentationslokaler på Christiansborg, som tidligere tilhørte Nationalmuseet. De er nu overdraget til kongehusets eget museum, "Kongernes Samling," mens staten fortsat betaler for vedligeholdelse.

Ifølge Frihedsbrevet koster det Nationalmuseet omkring 17 millioner kroner årligt i tabte billetindtægter – en regning, der også dækkes af skatteborgerne.

Kongehuset har ikke ønsket at kommentere sagen, og der er ikke fremlagt oplysninger om, hvorvidt en alternativ løsning har været overvejet. Heller ikke Finansministeriet har foreløbig oplyst, om prissætningen på portrætterne vil blive efterprøvet.

Imens hænger billederne allerede rundt om i landet – med sølvramme, kongeligt smil og en regning, som ingen har haft mulighed for at forhandle.

Ads by MGDK