Højt blodtryk - også kendt som hypertension - er relativt almindeligt blandt ældre voksne, men det kan føre til alvorlige komplikationer, hvis det ikke behandles.
Dit blod transporteres gennem kroppen i elastiske blodkar kaldet arterier, som kan miste deres elasticitet og blive stive og snævre ved forhøjet blodtryk. Dette gør det lettere for fedtstof at ophobe sig, hvilket kan gøre skade på dine arterier.
Risikofaktorer for forhøjet blodtryk inkluderer alder, etnicitet, usund kost og overvægt. Hvis det ikke behandles, kan det føre til hjerteanfald eller slagtilfælde samt andre komplikationer som vaskulær demens og hjertesvigt.
Heldigvis kan du nedsætte risikoen for at udvikle forhøjet blodtryk og hjælpe med at holde det under kontrol gennem dine livsstilsvalg. Forskere har fundet ud af, at visse typer fødevarer spiller en nøglerolle i håndteringen af hypertension - og mens nogle, herunder magert protein og fuldkorn, kan være gavnlige, bør andre undgås.
British Heart Foundation (BHF) siger, at du ikke nødvendigvis behøver at udelukke disse fire ting helt fra din kost, men at du bør være opmærksom på, hvor meget du indtager.
Deres anbefalinger bygger på forskning fra begyndelsen af 1990'erne, som introducerede en kost kaldet DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), der stadig bruges i dag.
1. Salt
Vi bør maksimalt indtage 6 gram salt om dagen, ifølge BHF - det svarer cirka til en teskefuld. Salt findes i fødevarer som oliven, chips og saucer samt kød som skinke, bacon og pølser.
Fødevarer, du måske ikke er klar over indeholder salt, omfatter brød og morgenmadsprodukter - så det er altid en god idé at tjekke etiketter og vælge produkter med lavt saltindhold. Desuden bør du forsøge at undgå fødevarer med højt saltindhold.
2. Sukker og fedt
Selvom sukker og fedt ikke direkte påvirker blodtrykket, er fødevarer med højt indhold af disse ofte kalorietunge og kan føre til vægtøgning, hvis du indtager for meget. Og vægtøgning er forbundet med forhøjet blodtryk, siger BHF.
3. Alkohol
Alkohol kan både øge blodtrykket og føre til vægtøgning over tid - hvilket igen påvirker blodtrykket. Det anbefales derfor at følge regeringens retningslinjer og højst indtage 14 genstande om ugen. Men hvis du kan indtage mindre end dette, så er det naturligvis kun et plus.
4. Koffein
Koffein kan øge blodtrykket, men moderat indtag (for eksempel fire til fem kopper koffeinholdige drikke om dagen) bør være fint for de fleste. Dog kan koffein påvirke blodtrykket hos personer, der er særligt følsomme over for det.
Koffein findes ikke kun i te og kaffe, men også i visse sodavand, energidrikke og chokolade. BHF anbefaler desuden også at fokusere på at indtage fødevarer, der kan hjælpe med at reducere risikoen for forhøjet blodtryk.
De foreslår at udskifte raffinerede stivelsesholdige kulhydrater som hvidt brød, pasta og ris med fuldkornsprodukter som brun ris, fuldkornsbrød og havregryn.
Magre proteinkilder anbefales også, da kylling, kalkun, fisk, æg og bønner har et lavere kalorieindhold end federe kilder. Det gør dem gode til at holde vægten under kontrol, hvilket igen kan hjælpe med at sænke blodtrykket.