Søvnekspert afliver udbredt myte: Du har ikke brug for 8 timers søvn

Kamille Isaksen

4 timer siden

|

11/02/2025
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De fleste tror, at man skal have 8 timers søvn hver nat.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I årtier har vi lært, at otte timers sammenhængende søvn er den gyldne standard for en sund og velfungerende krop.

Søvneksperter, læger og sundhedsguruer har opfordret os til at stræbe efter denne regelmæssige søvnrytme, som om det var en naturlov.

Men hvad nu, hvis denne opfattelse er en moderne konstruktion, der ikke nødvendigvis harmonerer med vores biologiske behov?

Ifølge søvnekspert og forfatter Merijn Van de Laar er vores forståelse af søvn dybt præget af samfundets normer frem for vores evolutionære arv.

I sin bog 'How to Sleep Like a Caveman' argumenterer han for, at vi skal droppe ideen om en fast søvnstruktur og i stedet tage ved lære af vores forfædre.

Den traditionelle opfattelse af, at søvn skal være en ubrudt otte-timers blok, udfordres af studier af tidligere civilisationer og nuværende jæger-samler-samfund.

Eksempelvis viser forskning af Hadza-stammen i Tanzania, at de ofte vågner flere gange om natten uden at opfatte det som et problem.

Sådan skriver mediet Sol.

For vores forfædre var søvn en fleksibel proces, som tilpassede sig omgivelserne og potentielle farer. At vågne i løbet af natten var ikke et tegn på søvnproblemer, men en naturlig del af menneskets biologiske rytme.

Søvnbehov er individuelt

Moderne forskning bakker op om ideen om, at der ikke findes et universelt søvnbehov.

Psykolog og søvnforsker Elisabeth Flo-Groeneboom understreger, at mennesker har meget forskellige behov.

Nogle klarer sig fint med seks timer, mens andre har brug for ni.

Derudover er søvnkvalitet og døgnrytme mindst lige så vigtige faktorer som antallet af timer.

En person, der sover otte timer, men konstant vågner op og har en uregelmæssig døgnrytme, kan være langt mere søvnig og udmattet end en person, der sover færre timer, men får en stabil og uforstyrret søvn.

Selvom vores samfund er langt fra de oprindelige omgivelser, som vores kroppe er udviklet til, kan vi alligevel lære af fortidens søvnmønstre.

Søvneksperten mener, at en mere afslappet tilgang til søvn kan være løsningen for mange søvnproblemer.

For mange mennesker skaber jagten på den "perfekte" nattesøvn en ond cirkel af stress og forventningspres.

Hvis vi derimod accepterer, at det er naturligt at vågne i løbet af natten og tilpasser vores søvnrytme efter vores individuelle behov, kan vi mindske frustration og forbedre vores søvnkvalitet.