Hvis du nogensinde har sammenlignet vaskede ris med uvaskede, vil du kende værdien af at vaske dine ris.
Det er forskellen mellem ris, der er klæbrige og gelatinøse, og ris, der er luftige og lækre. Ideelt set skal kornene hænge sammen, men også kunne adskilles individuelt.
Som en forbehold skal det nævnes, at der er retter, hvor uvaskede ris er ønskelige, for eksempel en risotto eller risengrød.
Men ifølge en videnskabelig undersøgelse har det at vaske ris faktisk en ubetydelig effekt på, om risene er klistrede eller ej.
De vaskede risene enten slet ikke, tre gange eller ti gange, og fandt ud af, at de ikke kunne mærke forskellen bagefter.
I stedet argumenterede de for, at det er risenes sort, der bestemmer, hvor klistrede de er. For eksempel vil klæbrige ris være mere klistrede end en langkornet ris.
Undersøgelsen hævdede, at dette skyldes, at stivelsen, som gør ris klistrede eller ikke, lækker ud under tilberedningsprocessen, ikke findes på ydersiden af risene før tilberedning. Dette er også grunden til, at forskellige sorter er mere eller mindre klistrede.
Så tilsyneladende gør det at vaske dine ris dem ikke mindre klistrede.
Men undersøgelsen argumenterede stadig for, at det er en god idé at vaske dine ris, da de stadig kan have støv, insekter eller stykker af skaller på sig.
Nu er der også muligheden for mikroplast, og vask kan hjælpe med at reducere den samlede mængde mikroplast i ris.
Så det er stadig en god idé at vaske dine ris, før du koger dem.
Det er også værd at påpege, at det at vaske ris ikke forhindrer væksten af skadelige bakterier.
Når ris er kogt, kan bakterier vokse i dem, som kan forårsage potentielt meget alvorlige mave-tarm-sygdomme.
Så det er en dårlig idé at lade ris stå ved stuetemperatur for længe.
En anden stor faktor i at sikre, at dine ris ikke bliver klæbrige, er at sørge for, at du har det korrekte forhold mellem vand og ris.
For meget vand, og du ender med risgrød, for lidt, og de vil være underkogte.
En anden mulighed er at dampe risene eller lægge dem i blød, så de blødgøres, før de tilføjes til en opskrift. Det afhænger alt sammen af, hvilken ret du laver.
Kulinariske eksperter hævder stadig, at det at vaske dine ris hjælper med at reducere, hvor klistrede de er efter tilberedning.
Men uanset dette er det stadig en god idé at vaske risene før tilberedning.