Under et NATO-møde i Bruxelles fredag udtalte Rubio, at grønlænderne ikke længere ønsker at være en del af Danmark – og at uafhængighed er målet.
Grønland bygger langsomt op
Men den udmelding møder nu skarp modstand fra Grønlands nye regeringsleder, Jens-Frederik Nielsen.
I et interview med TV 2 tilbageviser Jens-Frederik Nielsen udenrigsministerens udlægning:
"Han har ikke ret i, at Grønland ønsker at løsrive sig i morgen. Han har ret i, at Grønland ikke ønsker at være danskere, men Grønland ønsker i den grad heller ikke at være amerikanere."
Ifølge Jens-Frederik Nielsen er Grønland i gang med at opbygge et fundament, der på længere sigt skal muliggøre selvstændighed – men det er ikke et projekt, der står over for at blive realiseret nu:
"Vi arbejder hver dag på at bygge et fundament, så vi kan stå i egen ret i fremtiden, men der er vi ikke endnu. Det holder ikke, det han siger," fastslår han.
Udmeldingerne fra Rubio vækker opsigt og bekymring i både Danmark og Grønland. Ifølge TV 2’s korrespondent Lise Toft Hessellund lægger den amerikanske udenrigsminister et betydeligt pres på både Danmark og hele rigsfællesskabet med sin retorik. Hun kalder det “toner, vi ved ikke er fakta”.
Vores sammenhold vil blive testet
Statsminister Mette Frederiksen reagerede tidligere fredag på den diplomatiske uro med et opslag på Instagram, hvor hun beskrev situationen som uvirkelig og understregede, at både det danske og grønlandske fællesskab står over for store prøvelser.
Opslaget blev delt i forbindelse med hendes netop afsluttede besøg i Grønland.
Samtidig forsøger Marco Rubio at dæmpe konflikten ved at afvise, at USA har planer om at annektere Grønland.
Han fremhæver, at spørgsmålet om øens fremtid alene tilkommer grønlænderne, men understreger samtidig, at USA ikke vil tillade kinesisk indflydelse i området.
Sagen har dermed udviklet sig til en større geopolitisk debat, hvor Grønlands strategiske betydning igen er kommet i centrum.