I Mexico laver man chili con carne på en måde, der både varmer sjælen og sætter gang i smagsløgene. Det smager ganske enkelt himmelsk.
Hvis der er noget mexicanerne mestrer, så er det at lave krydrede og smagfulde gryderetter.
Chili con carne er elsket verden over – og ikke uden grund. Den er både nem at lave, fyldt med proteiner og har en smag, der bare bliver bedre dagen efter. Men hvordan laver man egentlig en ægte mexicansk chili con carne? Er retten sund? Og er der nogen, der faktisk ikke kan tåle den?
Opskrift på ægte chili con carne
Hvad skal vi bruge?
500 g hakket oksekød
1 stor løg
2 fed hvidløg
1 rød chili (eller mere, hvis du tør)
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk røget paprika
1 dåse hakkede tomater
1 dåse kidneybønner
1 spsk tomatpuré
1 dl oksebouillon
Salt og peber
Olie til stegning
(Evt. lidt mørk chokolade til at runde smagen af – det er et mexicansk trick!)
Sådan gør du:
Hak løg, hvidløg og chili fint. Svits dem i olie i en gryde, til løgene er bløde.
Tilsæt oksekød og brun det godt af.
Rør tomatpuré, spidskommen og paprika i.
Tilsæt hakkede tomater, oksebouillon og kidneybønner.
Lad det hele simre under låg i minimum 30 minutter – gerne længere.
Smag til med salt, peber – og evt. lidt mørk chokolade for dybde.
Serveres med ris, tortilla chips eller en skefuld creme fraiche på toppen.
Er chili con carne sundt?
Ja, i moderat mængde kan det være en sund og nærende ret. Oksekød indeholder protein og jern, bønnerne er fulde af fibre og plantebaserede proteiner, og krydderierne har antiinflammatoriske egenskaber.
Men som med alt andet – det handler om balance. Vælger du magert kød og ikke overdriver mængden af olie og salt, er det en glimrende ret i hverdagen.
Hvem bør være forsigtig med chili con carne?
Nogle mennesker kan reagere på stærk mad, især hvis de har sarte maver eller mavesår. Hvis du er følsom over for chili eller stærke krydderier, så skru ned for chilimængden – retten smager stadig fantastisk.
Derudover: Vær opmærksom på bønnerne, hvis du har følsom fordøjelse – de kan give luft i maven. Men de fleste kan sagtens nyde en god portion chili con carne uden problemer.