Efter et 2022, der bød på rekordlave elpriser, er det nu tid til at stramme bæltet.
Fra den 1. oktober træder vinterens nettariffer i kraft, og det vil mærkes på pengepungen:
"Det er altså mærkbart. Sammenligner du de to perioder, så taler vi om en øget udgift til el på omkring 370 kroner om måneden for et gennemsnitligt forbrug", siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom hos Sydbank ifølge B.T.
Den pludselige stigning skal ses i lyset af en kombination af faktorer.
For det første er sommertarifferne, der var gældende indtil nu, blevet erstattet af højere vintertakster. Dertil kommer, at elafgiften, som alle danskere var fritaget for i årets første halvdel, nu er tilbage. Resultatet er en prisstigning på op til 77 øre per kWh i spidsbelastningsperioderne.
Men der er en sølvbeklædning. Nogle elselskaber har valgt at sløjfe tariffen frem til udgangen af året.
Og her vil kunderne altså slippe for prishammeren frem til årsskiftet. Dog er det værd at bemærke, at denne pause i prisstigningerne er kortvarig. Fra nytår vil priserne atter stige.
Men det stopper ikke her.
For dem, der bruger varmepumpe, er situationen endnu mere presserende:
"Regningen vil være dobbelt så stor", advarer Ann Lehmann Erichsen. Hun lægger heller ikke skjul på, at danskerne bør til at tage spareinitiativer i brug, som at fordele elforbruget bedre ud over døgnet og benytte økoprogrammer på husholdningsmaskiner.
Så mens vi går fra en periode med elpriser i frit fald til en tid, hvor hver en øre tæller, er det vigtigt at holde tungen lige i munden.