I takt med at året nærmer sig sin afslutning, er boligkøbere i København og andre større byer i en febrilsk jagt for at sikre sig en betragtelig skatterabat, der kan spares ved køb foretaget inden den 1. januar.
Humlen er en forestående stigning i boligskatterne, som træder i kraft med det nye år.
Det skriver Børsen.
John Wulff, partner i Købsmægler, lægger ikke skjul på en særlig finurlighed, der kan benyttes til at undgå de højere skatter, selv hvis sælger først planlægger at flytte ud næste år.
Han forklarer i den ombæring, at det de ser en del af det lige nu som følge af de nye ejendomsskatter:
"Normalt er dispositionsdatoen før overtagelsesdatoen, men der er ikke noget i vejen for, at den kan være efter overtagelsesdatoen. Så man kan sagtens lave en aftale om, at man overtager 31. december, men først kan disponere over lejligheden 1. marts 2024. Vi ser en del af det lige nu på grund af de nye ejendomsskatter".
Boligøkonom i Nykredit, Mira Lie Nielsen, understreger, at der er betydelige besparelser at hente for dem, der handler nu, med skatterabatter på mellem 5.000 og 15.000 kr. årligt.
Hun løfter dog sløret for, at køb af bolig primært bør være motiveret af individuelle boligbehov snarere end potentielle besparelser over en længere periode:
"Men er man i markedet og har en lang tidshorisont som rækker ud over en håndfuld år, så kan det give mening at sikre sig en skatterabat på en ny bolig".
De seneste handelsdata fra Boligsiden indikerer en stigning i antallet af solgte lejligheder i hovedstaden på 6,3% fra juli til august, når tallene sæsonkorrigeres, hvilket vidner om en stigende tendens i boligmarkedet.
Og i denne tid med økonomisk usikkerhed og stramme budgetter, er det vigtigt at holde et vågent øje med, hvordan regeringens politik vil påvirke både den nationale økonomi og velfærdsstaten.