Lam kvinde får hjernechip indopereret: Det næste, der sker gætter du aldrig

Marcus Dam

4 timer siden

|

07/04/2025
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En kvinde uden evnen til at tale har fået sin stemme tilbage – takket være et implantat, en computer og lidt hjælp fra kunstig intelligens.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Lyder det som noget fra en science fiction-film? Måske. Men det er sket i virkeligheden.


Streaming – men ikke som du kender det

Et forskerhold fra UC Berkeley og UC San Francisco har nemlig udviklet en ny type hjernechip, der for første gang gør det muligt at omdanne tanker til flydende tale i næsten realtid. Og ikke nok med det.

Stemmen, der kommer ud, er skabt af AI ud fra optagelser af patientens egen stemme, som den lød før hendes lammelse:


"Vi har skabt en ny BCI (Brain-Computer Interface), der gør det muligt at tale flydende hos en person med fuldstændig stemmelammelse," udtaler Gopala Anumanchipalli, en af hovedforskerne bag forsøget, ifølge Videnskab.dk.

Tidligere forsøg med lignende teknologi har haft lange forsinkelser, nogle gange op til otte sekunder, og har krævet, at patienten stadig havde lidt taleevne tilbage. 

Den nye teknologi kan reagere på under ét sekund og registrerer hjernens signaler, før de når det sted, hvor patientens skade har 'klippet forbindelsen'.


AI læser hjernen


Forskerne bad kvinden forsøge at udtale sætninger, som blev vist på en skærm. Selvom hun ikke fysisk kunne tale, kunne implantatet opfange hjernens signaler og sende dem videre til en AI, som derefter formulerede ordene og endda med kvindens egen stemme:

"Det nye her er, at man er lykkedes med at gøre samtalen mere flydende og dynamisk. Og at de har genskabt patientens egen stemme," siger lektor Mads Jochumsen fra Aalborg Universitet, der forsker i hjernesignaler.


Der går dog lidt tid, før teknologien kan blive hverdag på hospitaler. Ifølge Mads Jochumsen kan der gå op til ti år, før den er godkendt og klar til brug i sundhedsvæsnet.

Men forskerne bag projektet er optimistiske: "Videnskaben er nu klar," lyder det fra Gopala Anumanchipalli.