Nogle ser dem som en genvej til færre kalorier, mens andre advarer mod skjulte bivirkninger.
Hjernen forvirres
Nu viser en ny undersøgelse ifølge Dagensps, at kunstige sødemidler som sucralose kan gøre det sværere at tabe sig, fordi de påvirker hjernen og øger appetitten.
Studiet fra University of Southern California afslører, at personer, som drak vand med sucralose, oplevede næsten 20 procent større appetit sammenlignet med dem, der drak vand med almindeligt sukker.
Årsagen er ifølge forskerne, at sucralose aktiverer de dele af hjernen, som styrer sult, uden at levere den energi, hjernen forventer.
Forskerne mener, at hjernen reagerer forvirret på sødemidler.
Den får en sød smag, men får ingen kalorier.
Resultatet er, at hjernen sender signal om, at kroppen bør spise mere, og det kan i sidste ende føre til øget kalorieindtag i stedet for det modsatte:
“Sucralose aktiverer det område i hjernen, der regulerer sult, og den aktivering hænger sammen med øget sultfornemmelse,” forklarer studiets hovedforfatter, Dr. Katie Page, til CNN.
Undersøgelsen blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Metabolism og kan være med til at forklare, hvorfor Verdenssundhedsorganisationen (WHO) allerede i 2023 frarådede brugen af sødemidler i forbindelse med vægttab.
Eksperter anbefaler mindre sødme i stedet
Sucralose er op til 600 gange sødere end almindeligt sukker og er kendt som E955 i Europa.
Det findes i en lang række sukkerfrie produkter, blandt andet under mærker som Splenda og Candys.
Men eksperter anbefaler, at man ikke blot udskifter sukker med kaloriefri sødemidler, men i stedet forsøger at skære ned på den samlede mængde sødme i sin kost:
"En sund kost har kun lidt tilsat sukker fra starten – og derfor heller ikke noget, der skal erstattes med sucralose eller andre stoffer," siger Dr. David Katz, ekspert i forebyggende medicin.
Undersøgelsen fokuserede udelukkende på sucralose, og forskerne understreger, at der er behov for yderligere studier af andre sødemidler som aspartam, acesulfam-K og natriumsaccharin.
Indtil da opfordres forbrugerne til gradvist at vænne smagsløgene til mindre sød mad, ligesom mange tidligere har skåret ned på salt.
Konklusionen er klar.
Sødemidler er ikke en magisk løsning, og for dem, der ønsker vægttab, bør fokus i højere grad være på mindre sødme end på alternativer.