I løbet af årets første tre måneder har hele 1732 danskere valgt at melde sig som frivillige i det militære beredskab – det højeste antal på ét kvartal i mere end 35 år.
Et værn med mange opgaver
Det viser nye tal fra Hjemmeværnet, som DR har offentliggjort ifølge Ekstra Bladet. Tilgangen markerer en stigning på 66 procent i forhold til samme periode sidste år.
Ifølge Forsvarsministeriet har værnet i alt godt 14.000 aktive frivillige.
Hjemmeværnet er måske bedst kendt som "de grønne mænd i refleksveste", men deres opgaver spænder langt bredere. De bistår med alt fra trafikregulering og stormhjælp til støtte ved oversvømmelser og krisesituationer.
Under coronapandemien hjalp de endda sundhedsmyndighederne.
Og opbakningen til værnet stopper ikke ved nye frivillige. Forsvarsministeriet har i marts bebudet en investering på 400 millioner kroner i nyt udstyr. Det betyder bedre beskyttelsesudrustning, nye soveposer, høreværn og sigtemidler til maskingeværer.
Utryghed får danskerne til at handle
Ifølge Hjemmeværnets chef, generalmajor Gunner Arpe Nielsen, er det ikke tilfældigt, at flere vælger at trække i uniformen. Den øgede tilslutning begyndte allerede i 2024, hvor optaget steg med 35 procent. Han peger på verdenssituationen som en væsentlig årsag:
"De frivillige fortæller selv, at de melder sig, fordi der sker så meget i verden lige nu, at de føler et ansvar for at gøre noget aktivt," har han tidligere sagt til TV 2.
Særligt Ruslands invasion af Ukraine har fået mange danskere til at overveje, hvordan de selv kan bidrage. Og for flere og flere går vejen altså gennem Hjemmeværnet – hvor fællesskab, træning og beredskab mødes i grønne feltdragter.