En tilfældig tur med en metaldetektor blev til en usædvanlig opdagelse for australieren David Hole, da han i 2015 fandt en tung, mørkerød sten i Maryborough Park nær Melbourne.
Stenens vægt og tæthed gjorde, at Hole troede, han havde fundet guld – et naturligt håb i et område, der tidligere havde været centrum for guldfeberen i det 19. århundrede.
Men det viste sig, at stenen indeholdt noget langt mere værdifuldt end guld.
Efter at have slæbt stenen hjem forsøgte Hole forgæves at åbne den. Han brugte stensave, slibemaskiner, boremaskiner og endda en syreopløsning i sine bestræbelser.
"Den var helt uigennemtrængelig. Jeg kunne ikke engang ridse den," udtalte han frustreret.
Beviset på fødslen af solsystemet
Til sidst valgte Hole at tage stenen til Melbourne Museum, hvor geolog Dermot Henry analyserede fundet. Det viste sig, at stenen slet ikke var fra Jorden, men en 4,6 milliarder år gammel meteorit.
"Det, du ser her, er bevis på fødslen af solsystemet," forklarede Henry til The Sydney Morning Herald.
Ifølge geologen stammer meteoritten sandsynligvis fra asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter og blev sendt mod Jorden som resultat af en kollision mellem asteroider. Den menes at have landet på Jorden for mindre end 200 år siden.
Meteoritten, som er blevet døbt Maryborough-meteoritten efter fundstedet, er klassificeret som en "H5 Chondrite", en almindelig type stenet meteorit.
Over tid har dens passage gennem Jordens atmosfære givet den en særlig overflade med dybe naturlige fordybninger.
David Hole reflekterede over den utrolige opdagelse og sagde:
"Det er som at vinde en én-ud-af-en-billion-chance. Chancen for at blive ramt af lynet to gange er stadig større."
Fundet understreger, hvordan selv en tilsyneladende almindelig sten kan rumme en ekstraordinær historie fra universets tidligste tider.