Klimaaktivister modtog hårdeste dom nogensinde: Så længe skal de bag tremmer

Mathias Madsen

22 uger siden

|

18/07/2024
Udland
Arkivfoto / Presse-fotos.dk
Foto: Presse-fotos.dk
En håndfuld britiske klimaaktivister har fået en historisk hård dom.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I november 2022 kravlede 58-årige Roger Hallam, 38-årige Daniel Shaw, 58-årige Louise Lancaster, 35-årige Lucia Whittaker De Abreu og 22-årige Cressida Gethin over hegnet til den befærdede M25-motorvej, som omkranser den britiske hovedstad.

De er alle fem klimaaktivister og medlem af organisationen 'Just Stop Oil' [red. Bare Stop Olie], og deres mål med at kravle over hegnet var at blokere den enorme motorvej for at skabe fokus på klimaforandringerne.

Deres stunt resulterede i, at politiet af sikkerhedsmæssige årsager var nødsaget til at lukke motorvejen, som er én af verdens længste ringveje, midlertidigt, og det skabte trafikkaos for tusindvis af britere.

De fem blev dog hurtigt anholdt og ført væk, så motorvejen igen kunne åbnes, og deres protest har nu vist sig at skulle koste dem dyrt. De er nemlig netop alle fem blevet idømt de hårdeste straffe for ikke-voldelige protester i Storbritanniens historie.

Det skriver BBC.

De gik over stregen

De fem klimaaktivister lykkedes med at skabe samlet ca. 51.000 timers forsinkelse på motorvejen rundt om London, ligesom de var indirekte skyld i en trafikulykke, hvor to lastbiler kolliderede.

Man har siden vurderet, at protesterne kostede det britiske samfund mindst £765.000 (ca. 6.8 mio. kr.) i forsinkelser m.m., ligesom politiet fik udgifter for ca. £1.100.000 (ca. 9.8 mio. kr.) pga. af protesterne.

I retten udtalte dommer Christopher Hehir, at de fem aktivister havde "krydset stregen fra bekymret forkæmper til fanatiker," før han idømte dem alle lange fængselsstraffe.

Ved Southwark Crown Court blev Shaw, Lancaster, De Abreu og Gethin hver især idømt fire års fængsel, mens Hallam blev idømt fem års fængsel. Det er de hårdeste straffe for sådanne protester i Storbritanniens historie.

Hallam fik den hårdeste straf, fordi retten anså ham som værende "idemanden" bag protesterne, og straffens hårdhed blev blandt andet begrundet med de store konsekvenser, som protesterne fik for samfundet, og den detaljegrad som det hele var planlagt med.