Ekspert kommer med overraskende advarsel: Disse fem "sunde" fødevarer kan øge risikoen for dødelig sygdom

Mathias Busekist

4 dage siden

|

16/02/2025
Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kan være svært at navigere i de mange kostråd og anbefalinger om sund mad og superfoods.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Findes der fødevarer, der har så gode egenskaber, at man kan betragte dem som sygdomsforebyggende, eller gør der ikke.

Yoghurt. De veganske alternativer til kød. Proteinbarer, måske? 

Tilsyneladende ikke. Spørger man Naheed Ali, så hører alt ovennævnte til de fødevarer, som man anser for at være sunde, men som faktisk kan kædes sammen med en hel række sundhedsrisici.

Lægen fra Tyrkiet advarer i hvert fald mod sådanne fødevarer, idet han hævder, at de kan føre til kronisk inflammation og tarmproblemer, hvilket øger risikoen for blandt andet hjertesygdomme samt visse former for kræft. 

I forbindelse med advarslen har han fremhævet fem “sunde” fødevarer, som i virkeligheden er alt andet end det, hvorfor han altid holder nallerne fra netop disse.

Først på listen er yoghurt med smag og forarbejdede proteinbarer - som ofte er fyldt med tilsat sukker og kunstige tilsætningsstoffer, der forstyrrer tarmbakterierne.

“Et usundt tarmmikrobiom er blevet sat i forbindelse med højere inflammation og risiko for tarmkræft, men der er brug for mere forskning.”

Han udtaler videre til The Sun, at især proteinbarer ofte er fyldt med kunstige sødemidler og forarbejdede proteiner, som kan forårsage oppustethed og fordøjelsesproblemer.

På samme måde advarer han mod de absurde niveauer af omega-6-fedtsyrer i rapsolie og sojabønner. 

“Problemet er ikke omega-6-fedtstoffer i sig selv, idet vores kroppe har brug for dem, men derimod ubalancen mellem omega-6- og omega-3-fedtstoffer i den moderne kost," udtaler Dr. Ali. 

Slutteligt fremhæver han de tonsvis af kødalternativer, man kan få nu til dags.

Ifølge Ali er langt de fleste af disse kødalternativer stærkt forarbejdede og indeholder en blanding af emulgatorer, der sættes i forbindelse med kræft, samt stabilisatorer, smagsforstærkere og kunstige farvestoffer.

De kan også være fyldt med højere niveauer af salt, sukker og fedt.