Politiet med foruroligende oversigt: Her i landet bliver der kørt mest spirituskørsel

Nicolai H

13 uger siden

|

04/08/2024
Trafikken
Foto: Andrey_Popov/Shutterstock
Foto: Andrey_Popov/Shutterstock
Politiet med trist meddelelse: Her kører de mest spirituskørsel

Dagens topnyheder

Spirituskørsel udgør en alvorlig trussel mod trafiksikkerheden i Danmark.

Hvert år fører det til adskillige ulykker, ofte med tragiske konsekvenser.

På trods af omfattende oplysningskampagner og strenge love fortsætter alt for mange danskere med at tage chancen bag rattet efter at have drukket alkohol.

Selvom man i Danmark godt må køre bil med en promille på 0,5, så kan man stadig godt sigtes for spirituskørsel med en promille på under 0,5, hvis man ikke kan føre sit køretøj på betryggende måde.

Her ses spiritusparagraffen i Færdselsloven.

§ 53. For spirituskørsel straffes den, som fører eller forsøger at føre et motordrevet køretøj efter at have indtaget spiritus i et sådant omfang, at alkoholkoncentrationen i blodet under eller efter kørslen overstiger 0,50 promille, eller at alkoholkoncentrationen i udåndingsluften under eller efter kørslen overstiger 0,25 mg pr. liter luft.

Stk. 2. For spirituskørsel straffes endvidere den, som fører eller forsøger at føre et motordrevet køretøj efter at have indtaget spiritus i et sådant omfang, at den pågældende ikke kan føre køretøjet på betryggende måde.

Hvis man bliver taget med en promille på mellem 0,5 og 1,2 får man en betinget frakendelse af kørekortet. Er promillen mellem 1,2 og 2,0 får man en ubetinget frakendelse af kørekortet. Er promillen over 2,0 klassificeres det som vanvindskørsel. Så mister man kørekortet i mindst tre år, får bøde, betinget fængsel og bilen kan konfiskeres.

Se Sikker Trafik for mere info omkring straffen og andre retsfølger for spirituskørsel.

Midt- og Vestjylland har desværre sat en kedelig rekord som landets førende område for spirituskørsel. Ifølge nye tal er politikredsen her det sted i Danmark med flest sigtelser for spirituskørsel og spritulykker med dødelig udgang.

Det skriver TV Midtvest.

I 2023 blev der rejst 830 sigtelser for spirituskørsel i Midt- og Vestjylland, hvilket er markant højere end i politikredsen med næstflest sigtelser, Københavns Politi, som registrerede 636 sigtelser. Politikommissær Jørgen Christensen fra Midt- og Vestjyllands Politi forklarer: "Vi har rigtigt, rigtigt mange, som er afhængige af et motorkøretøj for hver dag at kunne komme fra A til B. Og vi må bare sige, at midt- og vestjyderne tager alt for mange chancer med at køre bil eller knallert, når de har drukket, og det er vi kede af."

Samtidig understreger Jørgen Christensen, at den stigende antal sigtelser ikke nødvendigvis betyder, at flere personer kører spirituskørsel end tidligere. "Stigningen kan også skyldes en styrket indsats på området fra politiets side," forklarer han.

Problemet med spirituskørsel er ikke kun begrænset til sigtelser. Ifølge Vejdirektoratets tal blev 157 personer dræbt i spritulykker fra 2019 til 2023. Dette understreger alvoren af problemet og behovet for fortsat fokus på forebyggelse og oplysning.

Politiets indsats mod spirituskørsel er blevet intensiveret i området, men der er stadig lang vej igen. Der er behov for en bredere indsats for at ændre holdninger og adfærd blandt bilister i Midt- og Vestjylland for at reducere antallet af spritkørsler og dermed øge trafiksikkerheden.