Ifølge forskere fra Harvard: At spise dette almindelige mad er øger risikoen for diabetes

Nicolai Busekist

1 uge siden

|

08/09/2024
Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Forskere fra Harvard har opfordret offentligheden til at skære ned på deres indtag af rødt kød, da de har opdaget en sammenhæng mellem en bestemt type jern og type 2-diabetes.

Dagens topnyheder

Hvis du elsker kød, bliver du sandsynligvis ikke glad for at læse, hvad en gruppe forskere fra Harvard University er kommet frem til.

Denne gruppe forskere har udsendt en skarp advarsel om rødt kød og opfordrer offentligheden til at reducere deres indtag efter udgivelsen af en ny undersøgelse.

Et hold af amerikanske eksperter analyserede data fra mere end 200.000 deltagere over 36 år for at undersøge, hvad såkaldt 'hæmjern' gør ved vores helbred. Det skriver det britiske medie Express.

Selvom dette måske ikke lyder bekendt, er hæmjern den form for jern, der lettest optages af menneskekroppen, og det findes i forskellige typer kød, herunder oksekød, lam, lever og nogle fisketyper.

Foruroligende fandt disse forskere en 'betydelig sammenhæng' mellem denne type jern og fremkomsten af type 2-diabetes, hvilket rejser bekymring over almindelige daglige kostvalg.

"Undersøgelsen understreger vigtigheden af sunde kostvalg i forebyggelsen af diabetes," sagde hovedforfatter Frank Hu, Fredrick J. Stare Professor i ernæring og epidemiologi, ifølge Express.

"At reducere indtaget af hæmjern - især fra rødt kød - og overgå til en mere plantebaseret kost kan være effektive strategier til at sænke risikoen for diabetes."

Type 2-diabetes, der er en udbredt tilstand, der øger blodsukkerniveauerne, påvirkes af flere faktorer som arvelighed, alder og kropsvægt.

Personer med type 2-diabetes oplever ofte overdreven tørst, træthed og hyppig vandladning, selvom nogle slet ingen symptomer viser. Langsigtede konsekvenser af type 2-diabetes inkluderer en øget risiko for demens, som påvirker rigtig mange personer i Danmark.

Resultaterne af Harvard-undersøgelsen viste, at deltagere, der indtog mest hæmjern, havde en 26 procent højere risiko for at udvikle type 2-diabetes sammenlignet med dem, der indtog mindst.

Hæmjern udgjorde også over halvdelen af risikoen for type 2-diabetes forbundet med uforarbejdet rødt kød. Derfor er det helt afgjort værd at skrue ned for mængden af rødt kød, hvis man spiser meget af det.

Disse resultater er uden tvivl bekymrende, men fortvivl ikke. Forskere foreslår, at du kan reducere denne risiko ved at skifte rødt kød ud med mere plantebaserede fødevarer i din daglige kost. Fødevarer som bælgfrugter, nødder, frø og tørret frugt vil være gode bud.

Resultaterne viser, at de ikke er forbundet med en øget risiko for type 2-diabetes. Dog anerkender forskerne, at yderligere forskning er nødvendig for fuldt ud at forstå denne sammenhæng.

Deres stikprøvegruppe var 79 procent kvinder og overvejende hvide, på trods af den øgede risiko for type 2-diabetes blandt personer af sort afrikansk, afrikansk caribisk samt sydasiatisk baggrund. Denne undersøgelse blev offentliggjort i Nature Metabolism.