Forskere: Høje mennesker har større risiko for at få kræft

NilsW

317 uger siden

|

25/10/2018
Et studie peger på, at høje personer har større risiko for at udvikle bestemte typer af kræft.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Et nyt videnskabeligt studie foretaget af Storbritanniens videnskabsakademi Royal Society varsler dårlige nyheder for høje personer.

Den opsigtsvækkende forskning, der bygger på analyser af mere end en million mennesker, er nemlig nået frem til den konklusion, at personer, der er højere end gennemsnittet, har større risiko for at udvikle visse typer af kræft. Det skriver britiske Metro.

Ifølge forskerne skyldes forklaringen formentlig, at høje mennesker, grundet deres fysik, har flere celler i kroppen, og dermed har de også flere celler, der kan udvikle kræft.

Korrelationen mellem højde og risikoen for at udvikle kræft har tidligere været fremme, men ligeledes afvist fra flere sider, men nu slår forskerne bag det nye studie fast, at forbindelsen er god nok.

- Hvis du har flere celler, så har du også en større risiko for at få kræft. Høje personer har et stort overfladeareal og dermed flere melanocytter, og af samme grund er de selvfølgelig mere tilbøjelige til at udvikle melanom (modermærkekræft, red.), forklarer John O’Neill, der er professor ved Royal Society’s Laboratory of Molecular Biology, og som er ledende forsker bag det nye studie.

Den nye forskning bygger blandt andet på data fra fire tidligere omfattende studier, der blandt andet har analyseret 23 forskellige kræfttyper i England, USA, Sydkorea, Østrig, Norge og Sverige.

Forskerne er blandt andet nået frem til, at man, for hver 10 centimeter en person rager op over gennemsnitshøjden, har 10 procent større sandsynlighed for at udvikle kræft i forhold til personer med en gennemsnitshøjde.

Forskerne har i øvrigt fastlagt gennemsnitshøjden blandt forsøgspersonerne til at ligge på 170,18 centimeter for mænd og 160 centimeter for kvinder.

Der viste sig dog at være forskel på de kræfttyper, som høje mennesker havde større risiko for at udvikle. For begge køn havde højden nemlig ingen indflydelse på udvikling af kræft i bugspytkirtlen, spiserøret, maven og munden/svælget. For kvinder betød deres højde heller ikke noget i forhold til risikoen for at udvikle livmoderhalskræft.

Adspurgt om hvor stor risikoen for udvikling af kræft konkret er hos høje mennesker, svarede Leonard Nunney, en af forskerne bag studiet, følgende overfor BBC:

- Hvis 50 ud af 500 kvinder, med en gennemsnitshøjde, udvikler kræft, så vil 60 ud af 500 høje kvinder (178 centimeter) sandsynligvis udvikle kræft. Og hvis man medregner meget høje kvinder (188 centimeter), så ligger det formodede tal på 67 ud af 500, lyder det fra Leonard Nunney.

Mens forskerne altså er nået frem til, at din høje har noget at skulle have sagt i forhold til udvikling af visse kræftformer, så har tidligere studier til gengæld påvist, at høje mennesker har mindre risiko for at udvikle et slagtilfælde, diabetes eller hjerteproblemer.