6 effektive måde at falde i søvn på (som du sikkert ikke har prøvet før)

NilsW

321 uger siden

|

24/10/2018
Sundhed
Foto: Shutterstuck
Foto: Shutterstuck
Har du problemer med at sove? Her får du seks gode tips til, hvordan man hurtigt kan hoppe på eksprestoget til drømmeland.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mange af os kender det lidt for godt.

Klokken er blevet mange, man vender og drejer sig i sengen, tankerne kører rundt, mens man igen og igen siger til sig selv: ‘sov nu!’

Det er dog lettere sagt end gjort, da søvnbesvær kan være en vanskelig størrelse, som ikke lige er så let at komme af med.

Heldigvis findes der mange gode råd til at falde i søvn, og hvis du mener, at du har prøvet de fleste, men stadig ikke kan falde hen, når du ligger med hovedet på puden, så får du her seks anderledes søvnråd, som du muligvis ikke har kastet dig ud i. Det skriver New York Post.

1. Et køligt rum: De fleste af os foretrækker at sove i et afkølet soveværelse, men det er langt fra alle der ved, at den rette rumtemperatur kan være altafgørende for en vellykket søvn. Ifølge flere søvnforskere ligger den ideelle sovetemperatur på mellem 15-20 grader. Det skyldes, at når din kropstemperatur er afkølet, så sender den signaler rundt til hele kroppen om, at nu er det tid til at slappe af.

2. Sluk for det blå lys: Rigtig mange af os ligger med telefonerne fremme, inden vi lægger os til at sove og tilhører man ikke de mobil-afhængige, så har man muligvis siddet foran fjernsynet eller computeren i stedet. De blålige skærme er dog en rigtig skidt idé lige inden sengetid. Det skyldes, at disse skærme har en højere koncentration af blåt lys, der påvirker niveauet af hormonet melatonin, der hjælper med til at gøre os trætte. I bund og grund opfanger hjernen det blå lys som et signal om, at den ikke skal til at sove, så prøv at droppe skærmene mindst 30 minutter inden sengetid.

3. Tving dig selv til at være vågen: Det lyder umiddelbart som en dårlig idé, men ikke desto mindre skulle ‘omvendt psykologi’ have en gavnlig effekt, når det kommer til søvnproblemer. Det viser en undersøgelse fra University of Glasgow i Skotland, hvor et hold forsøgsdeltagere blev bedt om at holde sig vågne, mens et andet hold blev bedt om at falde i søvn. Resultatet viste efterfølgende, at de personer, der var blevet bedt om at holde øjnene åbne, faktisk var faldt i søvn hurtigere end den anden forsøgsgruppe.

4. Gør Fido natteklar: Hvis du er dyreejer, så gør dig selv den tjeneste at tag halsbåndet af din hund eller fjern legetøjet fra din kat, inden du går i seng. Lyden af raslende halsbånd, gummidyr eller andet legetøj kan nemlig være med til at holde dig vågen - også selv om du ikke registrerer det. Og skulle du være så heldig at falde i søvn, så kan natlig larm fra dit kæledyr være med til at forstyrre og dermed forringe din søvn.

5. Fyld dit soveværelse med lavendel: Lavendel dufter ikke bare dejligt - det kan også få dig til at falde hurtigt i søvn. Det viser en undersøgelse fra 2005, der er foretaget af forskere på Wesleyan University i USA. Her blev frivillige deltagere bedt om at dufte til lavendelolie tre gange i to minutter med 10 minutters mellemrum, hvilket viste sig at forbedre deres dybe søvn og tilmed give dem mere energiske morgenen efter. Så mon ikke man sover glimrende i en sydfransk lavendelmark?

6. Tøm hovedet: Folk med søvnløshed tænker på søvn 10 gange oftere end folk, der ikke lider af den frustrerende lidelse. Dermed er nøglen at undlade at tænke på søvn - hvilket selvfølgelig er lettere sagt en gjort. Det kan dog hjælpe at meditere i løbet af dagen, så du bliver god til at ‘tømme hovedet’ og lade din anstrengte hjerne få ro. Man kan eventuelt også hente en mindfulness-app til sin mobiltelefon, der kan hjælp én med at få tankespind og søvnbekymringer i ro.