De fleste af os er opmærksomme på de kostvalg, der er gavnlige for hjertet og taljen, men hvad skal man spise for at styrke hjernens sundhed?
I anledning af World Alzheimer's Month i september har Phil Bianchi fra 'The Gift of Oil' afsløret seks næringsrige fødevarer, der kan skærpe dine kognitive funktioner og forebygge Alzheimers. De ultimative fødevarer til at bekæmpe Alzheimers er følgende:
Nødder:
"Det er kendt, at regelmæssigt indtag af nødder er godt for hjernen. Denne superfood er forbundet med bedre kognitive funktioner, forbedret hukommelse, indlæring og koncentration," sagde Phil.
"Nødder indeholder fedtsyrer, vitaminer, mineraler og antioxidanter, som spiller vigtige roller for hjernens sundhed. De er også antiinflammatoriske, og forskning antyder, at regelmæssigt indtag kan forhindre eller bremse aldersrelateret kognitiv tilbagegang."
Olivenolie:
"Alzheimers sygdom er en af de mest udbredte neurodegenerative sygdomme i verden. Det er dog blevet opdaget, at forekomsten af Alzheimers er lavere i middelhavslande, hvilket muligvis er relateret til brugen af ekstra jomfru olivenolie i den populære middelhavskost," sagde han til Gloucestershire Live.
"Mange ernæringseksperter sværger til den. Studier viser, at oleocanthal i olivenolie hæmmer aggregationen af amyloid beta-protein i hjernen, som ofte findes hos patienter med Alzheimers."
Bladgrøntsager:
"Bladgrøntsager betragtes som kraftfulde fødevarer for mange sundhedsmæssige problemer. De kan booste kognitive funktioner som hukommelse, beslutningsevner, mental reaktionstid og humør. Dette skyldes de antioxidanter, mineraler og vitaminer, der findes i grøntsager som spinat og grønkål," sagde han.
Chokolade:
"Er det okay at spise mere chokolade? Flavonoler i mørk chokolade har en positiv effekt på hjernefunktion, herunder bedre reaktionstid, rumlig bevidsthed og stærkere hukommelse," lød det fra eksperten.
Æg:
"Æg er rige på næringsstoffer som komplette proteiner, jern og vitaminer. Æggeblommer er en god kilde til cholin, der reducerer inflammation og fremmer hjernens funktion," afslørede han.
Opskrift på shakshuka, der er godt for hjerne:
Ingredienser:
Olivenolie
1 rødløg
1 rød chili
1 fed hvidløg
Koriander
2 kopper spinat
1 spsk tomatpuré
2 dåser hakkede tomater
1 tsk paprika
Lille stykke mørk chokolade
Ristede pinjekerner
4 æg
Fremgangsmåde:
Forvarm ovnen til 190°C. Blødgør løg og hvidløg i olivenolie på en pande. Tilsæt paprika, tomatpuré, hakket chili, hakkede tomater, chokolade og spinat.
Kog i 45 minutter. Krydr med salt og peber. Lav fire huller i blandingen, og slå æggene ud i dem. Bag i ovnen i 10 minutter eller dæk panden og kog i 7-10 minutter.
Drys pinjekerner og koriander på toppen før servering.