Det anslås, at omkring én ud af tre voksne i Storbritannien lever med forhøjet blodtryk. Dog er ikke alle klar over det, da tilstanden kan være symptomfri. Hvis den ikke behandles, kan det få alvorlige konsekvenser som hjerteanfald og slagtilfælde.
Ligesom mange andre helbredstilstande påvirkes dit blodtryk af, hvad du spiser. Det er velkendt, at en kost med højt indhold af salt kan hæve blodtrykket markant.
På samme måde kan visse typer mad sænke blodtrykket. Som dagens første måltid er det en god idé at træffe sundere valg til morgenmaden. Det skriver Express.
Med dette i tankerne afslørede en diætist de to bedste ændringer, du kan foretage i forhold til din morgenmad for at hjælpe med at sænke blodtrykket.
"Hvis du har forhøjet blodtryk (hypertension), er et af de værktøjer, du kan bruge til at holde det under kontrol, din kost," forklarer British Heart Foundation-diætisten Victoria Taylor i en artikel for Heart Matters.
Hun anbefalede først og fremmest at bytte hvidt brød ud med fuldkornsbrød.
"Fuldkorn som brune ris, fuldkornsbrød og havre indeholder flere næringsstoffer og fibre end raffinerede stivelsesholdige kulhydrater som hvidt brød, pasta og ris," siger hun.
"At spise mere fiber har været forbundet med en lavere risiko for hjerte- og kredsløbssygdomme. Opløselig fiber fra havre (kaldet beta-glucaner) kan hjælpe med at sænke blodtrykket."
"En kost med højere fiberindhold anbefales, hvis du forsøger at tabe dig, hvilket også vil hjælpe med at sænke dit blodtryk."
For at øge dit fiberindtag kan du også spise flere bønner, linser, nødder, frø, frugt og grøntsager, tilføjede hun.
En anden ændring til morgenmaden for at hjælpe med at sænke blodtrykket er at vælge fedtfattige mejeriprodukter som skummetmælk eller fedtfattig naturlig yoghurt.
"Inkludering af mælk og mejeriprodukter som en del af en sund, balanceret kost kan hjælpe med at sænke blodtrykket," siger hun.
"Mejeriprodukter indeholder en kompleks kombination af næringsstoffer, herunder calcium, som har været forbundet med reduktion af blodtrykket.
"Fedtfattige mejeriprodukter som skummetmælk og fedtfattig naturlig yoghurt giver calcium og protein uden overskydende mættet fedt."
For at sænke blodtrykket anbefalede hun også at spise mere frugt og grøntsager samt magert protein som kylling og fisk. Hun rådede til at undgå salte fødevarer, sukkerholdige og fede fødevarer, alkohol og koffein.