Postnummeret er med til at afgøre om du får det tildelt: Har stor betydning for din pengepung

Emil Martesen

2 dage siden

|

14/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Postnummeret er med til at afgøre om du får det tildelt.

Dagens topnyheder

Dit postnummer har stor betydning for, om du får tildelt førtidspension elle ej.

En ny analyse fra SMVdanmark viser, at der er store forskelle mellem tildelingen af førtidspension i landets kommuner. 

Antallet af tildelinger af førtidspension varierer meget mellem kommuner, der både geografisk og socioøkonomisk er sammenlignelige.

Det er stærkt utilfredsstillende for både borgere, erhvervsliv og for samfundet, siger Alexander Søndergaard, der er underdirektør i SMVdanmark: 

“Det er stærkt bekymrende, at postnummeret har så stor betydning for tildelingen af førtidspension. Vi kan som samfund ikke være tjent med, at en kommune sender dobbelt så mange borgere på permanent offentlig forsørgelse sammenlignet med nabokommunen", siger Alexander Søndergaard. 

Analysen viser blandt andet, at Lolland kommune tildeler ca. dobbelt så mange førtidspensioner pr. 1.000 indbyggere i perioden sammenlignet med nabokommunen Guldborgssund, og Roskilde kommune tildeler markant flere førtidspensioner end Lejre kommune.   

Store forskelle på tværs af rige og fattige kommuner 

Ifølge analysen fra SMVdanmark er der både ressourcesvage kommuner og ressourcestærke kommuner, som tildeler mange førtidspensioner.  

Målt på Indenrigs- og Sundhedsministeriets socioøkonomiske indeks er det både kommuner som Albertslund, Bornholm og Odsherred med en relativt lav score og kommuner som Lemvig, Gribskov og Roskilde med en høj score, der tildeler langt flere førtidspensioner end sammenlignelige kommuner. 

Ifølge Alexander Søndergaard fra SMVdanmark kalder analysen på handling:

“Postnummeret må ikke være den afgørende faktor for noget så vigtigt som tildeling af førtidspension. I dag har kommunerne 98 forskellige måder at håndtere førtidspension på, og det er alt for vilkårligt. Vi opfordrer til, at der oprettes én central og national visitationsmodel, så det ikke længere er postnummeret, der afgør, hvorvidt borgere sendes på førtidspension eller ej'".

Foreslår national indgang til førtidspension 

SMVdanmark foreslår, at tildelingen af førtidspension flyttes fra kommunerne til én national myndighed.

Det skal sikre en mere ensartet og professionel behandling af ansøgninger om førtidspensioner, ligesom det er tilfældet med Seniorpensionsenheden i forhold til ansøgninger om seniorpension. 

Læs SMVdanmarks analyse her

Fakta

Det socioøkonomiske indeks

Det socioøkonomiske indeks er et nøgletal fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der måler kommunens relative udgiftsbehov i forhold til andre kommuner på basis af en række socioøkonomiske kriterier, der indgår med forskellig vægt i beregningen.

Det er kriterier som f.eks. 'Antal 20-59-årige uden beskæftigelse' og 'Antal psykiatriske patienter.'

Kilde: Nøgletal.dk