Mette Frederiksen taler ud før skæbnesvanger dag: "Den skal stoppes"

Emil Martesen

2 timer siden

|

28/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mette Frederiksen taler ud før den skæbnesvangre dag.

Dagens topnyheder

Norden og Europa skal investere mere i Ukraines forsvarsindustri.

Det er budskabet fra statsminister Mette Frederiksen i Reykjavik i Island i dag. Her deltager hun i nordisk-ukrainsk møde med Ukraines præsident Zelenskyy og statsministrene fra Island, Finland, Norge og Sverige.

Stats- og regeringscheferne skal tale om, hvordan de nordiske lande kan hjælpe Ukraine og understøtte præsident Zelenskyys sejrsplan.

Sådan lyder meldingen i en pressemeddelelse, som Dagens.dk har fået tilsendt.

”Vi har en forpligtelse til at fastholde vores stærke støtte til Ukraine. For Putin stopper ikke. Det er vi enige om i den nordiske kreds. Vi skal investere mere i Ukraines forsvarsindustri, så Ukraine kan producere de våben, de har brug for. Det er effektivt. Og våbnene kommer hurtigere frem til frontlinjen. I de nordiske lande er vi desuden helt enige om, at Ukraine hører til i den euroatlantiske familie", siger statsminister Mette Frederiksen.

De nordiske lande er blandt de største bidragsydere i militær støtte til Ukraine set i forhold deres størrelser.

Danmark har støttet Ukraine med 51,9 mia. kr. i militær støtte og 5,2 mia. kr. i civil støtte siden Ruslands invasion i februar 2022. Dermed er Danmark fortsat et af de lande, der har leveret mest støtte til Ukraine.

Tirsdag den 29. oktober mødes nordiske ledere og generalsekretæren for Nordisk Ministerråd for bl.a. at drøfte migration og grænseoverskridende kriminalitet i Norden:

"Vi nordiske lande deler værdier og interesser, og vi er enige om, at der skal findes løsninger på de massive migrationsudfordringer, Europa står over for. Heldigvis er flere og flere lande klar til at tænke i nye, holdbare løsninger. Samtidig skal vi i Norden sætte hårdere ind over for organiseret, grænseoverskridende kriminalitet. Den skal stoppes. Fra dansk side er vi klar til at give politiet, hvad de har brug for", siger statsminister Mette Frederiksen.

Tirsdag vil de nordiske statsministre også deltage i Nordisk Råds 76. session. Her vil de nordiske ledere drøfte fred og sikkerhed i Arktis med de nordiske parlamentariske forsamlinger.