Katastrofe lurer under isen: Vulkaner i Antarktis kan få havene til at skylle ind over os

Laurids Gjelstrup

2 timer siden

|

12/01/2025
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vulkaner i Antarktis kan få havene til at skylle ind over os.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Global opvarmning er et af de helt store samtaleemner disse år. Forskere, politikere, aktivister og mange andre investerer en masse tid i bekæmpelsen af global opvarmning.

Antarktis gemmer på en ny trussel, der kan få alvorlige konsekvenser for verdenshavene. Under den massive ismasse, som dækker kontinentet, ulmer over 100 vulkaner, og nye forskningsresultater viser, at afsmeltningen af isen kan føre til en farlig kædereaktion.

Det skriver Illustreret Videnskab

Ved at mindske trykket på de skjulte vulkaner øges risikoen for udbrud, der smelter endnu mere is – og dermed accelererer havniveaustigninger.

Geologer fra Brown University har gennemført 4000 computersimuleringer, der peger på, hvordan afsmeltningen påvirker de såkaldte subglaciale vulkaner.

Konklusionen er klar: Mindre is oven på vulkanerne betyder mere aktivitet under overfladen.

"Når mængden af indlandsis aftager, reduceres trykket på magmakamrene, hvilket øger risikoen for udbrud," forklarer forskerne bag studiet.

Uoprettelige konsekvenser

Vulkanernes varme kan skabe en ond cirkel, hvor smeltet is fører til flere udbrud og yderligere afsmeltning.

Denne proces, som forskerne kalder et feedback-loop, kan fortsætte i århundreder, selv hvis den menneskeskabte opvarmning reduceres.

Vulkanen Mount Erebus, kendt for sin permanente lavasø, er et af de steder, hvor konsekvenserne kan blive mest mærkbare.

Antarktis rummer op mod 90 procent af verdens ferskvand, og en total afsmeltning af indlandsisen ville få verdenshavene til at stige med over 60 meter.

Selvom så dramatisk et scenarie ligger langt ude i fremtiden, er selv delvise ændringer nok til at forstyrre kystområder globalt.

"Det er en langsom proces, der strækker sig over hundrede af år, men dens konsekvenser er uoprettelige, hvis den først sættes i gang," lyder vurderingen fra forskerholdet.

Resultaterne, offentliggjort i tidsskriftet Geochemistry, Geophysics, Geosystems, understreger vigtigheden af at inkludere denne mekanisme i fremtidige klimamodeller.