Ny mirakelpille under opsejling: Giver håb for 1,5 milliarder mennesker

Laurids Gjelstrup

2 timer siden

|

12/01/2025
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ny mirakelpille under opsejling.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mange mennesker verden over lever med sygdomme. Nogle sygdomme er naturligvis værre end andre, og nogle sygdomme optræder i markant flere tilfælde end andre.

Der er håb i sigte for de omkring 1,5 milliarder mennesker verden over, der lider af indvoldsorme.

Et nyt lægemiddel, der kombinerer to eksisterende stoffer, ser lovende ud som en effektiv behandling mod parasitterne.

Studier peger på, at den nye behandling kan forbedre den nuværende indsats mod de orme, der hvert år inficerer millioner gennem forurenet mad og vand.

Forsøget, kaldet Alive, er udført af forskere fra otte europæiske og afrikanske institutter. Over 1000 børn i alderen 5 til 18 år fra Etiopien, Kenya og Mozambique har deltaget.

Resultaterne tyder på, at kombinationen af de to lægemidler er særligt effektiv og samtidig kan reducere risikoen for, at parasitterne udvikler resistens.

"Vi håber, at kombinationen vil gøre det sværere for parasitterne at tilpasse sig," siger professor Jose Muñoz til BBC.

Det skriver TV 2

Sendt til Afrika

De nye tabletter, der har en smag af mango, er målrettet de mest udbredte parasitter som piskeorm og hageorm, som især trives i udviklingslande med dårlige hygiejneforhold.

Infektionerne rammer ofte børn og kan føre til alvorlige helbredsproblemer som blodmangel og underernæring. Ifølge eksperter kan mange af de smittede bære flere forskellige arter af parasitter samtidig.

Det gør den nye behandling særlig relevant, da de to stoffer tilsammen har en bredere virkning.

Professor Hany Elsheikha fra University of Nottingham ser også potentialet, men understreger, at der stadig mangler viden om, hvordan medicinen virker på voksne, ældre eller yngre børn i andre dele af verden.

De første resultater er sendt til myndigheder i Europa og Afrika, og et nyt, større forsøg med 20.000 personer i Kenya og Ghana er undervejs.

Hvis resultaterne holder, kan behandlingen blive en vigtig forbedring i kampen mod de parasitter, der hvert år påvirker livskvaliteten for millioner af mennesker i verdens fattigste områder.