Skadedyrs-invasion fra Afrika på vej til Danmark: Ingen kan stoppe dem

Nicolai H

13 uger siden

|

25/09/2024
Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Skadedyrene fra Nordafrika er allerede nået til Tyskland, Frankrig og Schweiz - og intet har virket for at stoppe dem.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Flere europæiske lande står over for en ny og overraskende fjende.

Ikke en stormagt eller en teknologisk trussel, men noget så småt og tilsyneladende harmløst som myrer.

Tapinoma magnum-myrerne, der stammer fra Middelhavsområdet, Mellemøsten og Nordafrika, har på kort tid invaderet lande som Tyskland, Frankrig og Schweiz – og skaber nu kaos i byer og hjem.

Selvom de blot er omkring 3 millimeter store, har Tapinoma magnum vist sig at være et uventet mareridt for både beboere og myndigheder. De små krabater er kendt for deres utrolige evne til at reproducere sig i stort antal, skabe gigantiske superkolonier og forårsage omfattende ødelæggelser.

Superkolonier, der ødelægger infrastruktur

Eksperter har kløet sig i håret over myrernes modstandsdygtighed og aggressive udvidelsesevne. I stedet for at konkurrere med hinanden, arbejder Tapinoma magnum-kolonier sammen, hvilket har ført til dannelsen af gigantiske superkolonier med millioner af individer.

De små insekter bider sig igennem alt fra vægge til elkabler, hvilket har ført til strømafbrydelser og internetsammenbrud i flere byer.

"Vi bekæmper dem, og intet virker. De er et helt nyt fænomen, og ingen ved, hvordan man skal håndtere det," siger en frustreret beboer fra Orvault, en by i det nordvestlige Frankrig, hvor myrerne har invaderet.

Fra Korsika til hele Europa

Indtil for få år siden blev Tapinoma magnum kun fundet på den franske ø Korsika. Men nu har de spredt sig langt ud over øens grænser og invaderer byer på tværs af Frankrig. De har også krydset grænserne til Tyskland, hvor beboerne i byer som Kehl, Heidelberg og Stuttgart er blevet hårdt ramt. I Kehl er problemet så alvorligt, at myndighederne står magtesløse. Uanset hvilken metode de anvender – om det er varmt skum eller afbrænding – kommer myrerne tilbage, stærkere end før.

"Det er bestemt en psykologisk byrde for folk her," fortæller Gregor Koschate, miljøofficer i Kehl, til DW. "Myrerne dominerer mit daglige arbejde i øjeblikket. De har stort set overtaget."

Global opvarmning bag myreinvasionen?

Mens entomologer fortsat forsøger at finde en løsning på problemet, peger de fleste fingeren mod den globale opvarmning. Tapinoma magnum trives nemlig i varme og tørre klimaer, hvilket er blevet mere udbredt i Europa i takt med temperaturstigningerne. Det mest skræmmende er dog, at myrerne har vist sig at kunne overleve selv i kolde temperaturer. De har ifølge forskere fra Ant Invasion overlevet 14 dage i temperaturer helt ned til -15°C.

Tapinoma magnum-myrernes invasion er altså langt fra slut, og hvordan Europa skal bekæmpe disse små krigere, er stadig et åbent spørgsmål. Men én ting er sikkert: Ingen har nogensinde set noget lignende.