Læge anbefaler: At tilføje denne madvare til madplanen, kan bekæmpe fedme og diabetes

Nicolai H

6 uger siden

|

07/11/2024
Livsstil
Foto: krein1/Shutterstock
Foto: krein1/Shutterstock
Spiser du nok af det? Ellers har du nu lægens ord for at komme i gang.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det kan være på tide at opgradere køleskabet, for en uventet superfood har fanget verdens opmærksomhed og sundhedseksperters begejstring – og vi taler ikke om avocadoer eller grønkål.

Nej, kimchi, den klassiske koreanske fermenterede kålret, viser sig at have mere på menuen end bare smag.

Ifølge læge og ernæringsekspert Dr. Federica Amati er kimchi nemlig pakket med sundhedsfremmende egenskaber, der både kan dæmpe trangen til søde sager, bekæmpe inflammation og måske endda hjælpe i kampen mod fedme og type 2-diabetes.

Dr. Amati, der som ledende ernæringsekspert hos Zoe arbejder sammen med anerkendte forskere som Tim Spector, delte sin begejstring for kimchi på Instagram, hvor hun roser retten for dens unikke egenskaber.

“De er spækket med probiotiske stammer af bakterier, der har forvandlet kålen og chilien og andre vidunderlige ingredienser inde i kimchien til denne lækre velsmagende awesomeness,” skriver hun og understreger, hvordan blot en smule kimchi dagligt kan gøre en betydelig forskel for tarmmikrobiomet.

Undersøgelser viser, at fermenterede fødevarer som kimchi ikke kun styrker fordøjelsen, men også kan have en gavnlig effekt på betændelsestilstande i kroppen, som man ofte ser i forbindelse med lidelser som diabetes, gigt og demens.

Som en ekstra bonus fremhæver Dr. Amati, at “der har faktisk været en del randomiserede kontrollerede forsøg med det til ting som type 2-diabetes, fedme og sult,” og kimchi har konsekvent vist positive resultater.

Professor Tim Spector, der også arbejder med fermenterede fødevarers fordele, understreger vigtigheden af kvalitetsprodukter og regelmæssig indtagelse. Ifølge Spector giver små portioner fermenteret mad flere gange dagligt mærkbare forbedringer i både immunforsvar og inflammation. En amerikansk undersøgelse viser nemlig, at personer, der indtog fire til fem små portioner dagligt, oplevede store sundhedsgevinster inden for blot to uger.

Er kimchi så nøglen til et længere og sundere liv? Eksperterne er i hvert fald ikke i tvivl om, at fermenterede fødevarer som kimchi kan gøre en verden til forskel, hvis de indtages regelmæssigt.

Så næste gang du skal handle ind, kan det være, du skal runde supermarkedets asiatiske afdeling og invitere lidt kimchi ind i din hverdag.