At navigere jobsøgningsjunglen er blevet en slags kunst – og det er en kunst, der kræver andet og mere end blot solide kvalifikationer og et pænt CV.
Med et hav af kandidater til hver stilling er der noget, der tyder på, at man skal kende spillets finere tricks for at skille sig ud.
Men heldigvis har de fleste spil en regelbog man kan følge - også selvom man aldrig har læst den.
Karriereekspert og HR-medarbejderen Bonnie Dilber, som har opnået en stor følgerskare på sociale medier, foreslår nogle alternative svarstrategier, der kan hjælpe dig med at imponere rekrutteringspanelet.
1: Hvorfor har du forladt dit tidligere job?
For det første, når rekruttereren spørger, hvorfor du er på jagt efter nyt arbejde, skal du overveje at pakke sandheden lidt ind.
Hvis du stikker en ærlig kritik af din tidligere arbejdsgiver, kan det få dig til at virke konfliktskabende og negativ. Ifølge Bonnie er en god strategi i stedet at fremhæve din søgen efter “nye udfordringer” eller din interesse i “at udforske nye perspektiver.” Det lyder trods alt bedre end at nævne de lange fredagsmøder eller chefen, der aldrig lyttede.
2: Hvorfor vil du gerne arbejde hos os?
Så er der spørgsmålet om, hvorfor du gerne vil arbejde i netop denne virksomhed.
Her anbefaler Bonnie, at du undgår at nævne noget så lavpraktisk som løn eller frynsegoder – selvom det kan være den ærlige grund.
I stedet skal du fremhæve, hvordan virksomhedens værdier stemmer overens med dine personlige mål, hvilket altid efterlader et godt indtryk.
3: Hvor ser du dig selv om X år?
Det sidste spørgsmål, der ofte kan være en deal-breaker, handler om dine langsigtede karriereplaner.
Her vil rekrutterere gerne høre, hvordan du ser din fremtid i netop denne virksomhed. Selvom ambitionen måske er at starte din egen virksomhed eller skifte branche, kan det være en god idé at lade som om, du er dedikeret til virksomhedens mission – i hvert fald under interviewet.
Men er det altid klogt at strække sandheden? Det er en diskussion, der deler vandene blandt Bonnies følgere. Nogle mener, at det er en nødvendig strategi for at lande drømmejobbet, mens andre mener, at ærlighed stadig er vejen frem, selv på et konkurrencepræget arbejdsmarked.
Du kan høre Bonnies råd her: