Betalingslandskabet i Danmark er i hastig forandring.
I takt med at digitale betalingsmetoder vinder indpas, er det traditionelle dankort gradvist ved at miste sin status som danskernes foretrukne betalingsmiddel.
Nu har de offentlige institutioner også fulgt med udviklingen, og flere steder er det nu ikke længere muligt at betale med dankort.
Udviklingen afspejler en større tendens, hvor mobilbetalinger og internationale korttyper som Visa og Mastercard tager over, mens dankortet sakker bagud.
Det er ikke længere en selvfølge at kunne betale med dankort i det offentlige Danmark.
I Københavns Kommune kan forældre ikke længere benytte dankortet til at betale for skolemadsordninger, mens det hos statsejede TV 2 har været umuligt at bruge kortet til at tegne abonnementer siden 2021.
Sådan skriver Politiken ifølge B.T.
Mette Enel Ugelvig, der er digitaliseringschef i børne- og ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune, forklarer, at valget om at fravælge dankortet blev truffet af økonomiske årsager.
En løsning med dankort ville simpelthen blive for dyr for forvaltningen, og derfor har man valgt at satse på betalinger via Visa og Mastercard.
Kan få dyre konsekvenser på den lange bane
Det økonomiske aspekt er en væsentlig faktor bag den stigende fravælgelse af dankortet i det offentlige.
Ifølge Dansk Erhverv er dankortet for de fleste butikker det billigste kort at indløse betalinger på.
Fagchef Henrik Sedenmark fra brancheorganisationen udtrykker bekymring over udviklingen og peger på, at færre dankortbetalinger kan betyde højere omkostninger for mange forretninger.
“Jo færre der bruger dankortet, jo dyrere bliver det for butikkerne. Både fordi udgifterne til dankort bliver højere, og fordi de udenlandske betalingskort er dyrere at indløse for de fleste forretninger,” siger han til Politiken.
Det er især de teknologiske fremskridt, der har ændret måden, danskerne betaler på.
Mobilbetalinger via tjenester som Apple Pay og Google Pay er blevet mere populære blandt danskerne, som ofte foretrækker to hurtige tryk på siden af telefonen frem for at skulle hive det fysiske dankort frem.
Udfordringen for dankortet er, at det ikke understøttes i disse tjenester – med undtagelse af Danske Bank, der som den eneste bank i Danmark tilbyder dankortbetalinger via Apple Pay.
Når forbrugere benytter Apple Pay eller Google Pay, sker betalingen i de fleste tilfælde med et udenlandsk kort som Visa eller Mastercard.
Udviklingen rejser spørgsmål om dankortets fremtid.
Hvis tendensen fortsætter, kan det danske betalingskort risikere at blive en marginaliseret aktør på markedet.
Dette vil ikke kun have konsekvenser for forbrugerne, men også for de mange danske butikker, som i dag har glæde af de lavere gebyrer, der følger med dankortbetalinger.